Pripremljen rebalans proračuna; Dukić: “U ovom trenutku stanje gradskih financija je stabilno”

U Gradskoj upravi pripremljen je prvi, ujedno i jedini, ovogodišnji rebalans proračuna.

Kako je istaknuto, izmjene i dopune proračuna uvjetovane su ponajprije zbog porasta cijena energenata kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra, a sve sa ciljem kako bi im se osigurala dostatna sredstva za normalno funkcioniranje.

Isto tako, izmjenama i dopunama je nužno osigurati dostatna sredstva za ustanove predškolskog odgoja, jer je tijekom godine porasla minimalna plaća, te osnovica za plaće i putni troškovi, a zaposleno je i dodatno osoblje zbog otvorenja novog vrtića.

Ovim rebalansom osiguravaju se također sredstava za rashode u EU projektima koji se ove godine dovršavaju, poput ITS, ZUM, GZ Crno, Centar za mlade…, a za koje će se prihodi ostvariti u 2023. godini. Ostatak izmjena i dopuna proračuna se u najvećoj mjeri odnosi na usklađivanje ostvarenih namjenskih prihoda sa rashodima.

Mogu zaključiti kako smo vrlo dobro prebrodili mnoge izazove sa kojima smo se ove godine suočavali, te da smo unatoč svim tim pritiscima vrlo dobro planirali i izvršavali gradski proračun. U tome smo svakako imali potporu Vlade RH koja je svojim mjerama omogućila stabilne prihode i sigurnost u redovitom izvršavanju proračunskih obveza. U ovom trenutku stanje gradskih financija stabilno, a u prvih 6 mjeseci 2022. godine bilježimo višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima od 6 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić te najavio za ovaj tjedan sastanak sa svim predsjednicima klubova na temu rebalansa proračuna i proračuna za 2023. godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...