Prosvjed Stop deponiju na Diklu okupio pedesetak mještana, Meštrović: “Nek’ se netko drugi jebe s tim, nama je dosta!”

Danas je ispred deponija u Diklu održan prosvjed Stop deponiju Zadar na kojem se okupilo oko pedeset mještana. Mještani su odlučili organizirati prosvjed kao reakciju na požar koji je u utorak buknuo na deponiju.  Prosvjed je otvoren čitanjem pjesme Vjekoslava Medića Kožino Hit depo. Skandirali su “Za zdravlje naše dice”, “Dosta je otrova”, a potom prozvali Mjesni odbor Diklo i gradonačelnika Dukića zbog nedolaska na prosvjed.

Drita Dunatov u svom je govoru poručila: – Ovo je zemlja naših didova koju je grad Zadar otea kao što je otea i puno poljoprivrednih površina koje nisu pisane u zemljišne knjige. Otete su mještanima Dikla, onima koji su ih konzumirali godinama i stoljećima.  Prodali su sve strancima i neka su jer ostali su tu pa će sutra vrištat kad im dim uđe u stan. Dabogda se pogušili! Zadrani, sramite se! Ostatak prosvjednika plješćući je skandirao “bravo!”

Na kraju prosvjeda puštene su pjesme Više cvijeća, manje smeća i Sve još miriše na nju pokazujući time postojani smisao za humor unatoč smeću i smradu.

Nakon prosvjeda izjavu su nam dali Enio Meštrović i Mario Živković Čmur. U svojoj izjavi Meštrović je oštro poručio da je vrijeme da se netko drugi bavi tim otpadom.

 – U svoje 53 godine otkad živim na ovim prostorima, od moje 10. godine obećavaju da će ovo bit sanirano. To je bilo toliko minorno. To više nije samo lokalno odlagalište nego i županijsko i regionalno i međunarodno jer se ovdje dovozi otpad za koji mi nemamo pojma. Koliko god se netko trudija da obezvrijedi bilo di micanje ovoga otpada, vrime je da ga maknu isprid naše kuće. Nek se netko drugi, s oproštenjem, jebe s tim. Mi se četrdeset godina jebemo s tim!

Čmur se nadovezao na Meštrovića te poručio da se mještanima vrijeđa zdrav razum tvrdnjama da je kakvoća zraka dobra.

– Ovo je vriđanje zdravog razuma da je kakvoća zraka uredna, da grit nije opasan otpad i tko zna šta je tu ispod. I tribalo bi prije sanacije da se točno zna tko i na koji način će ovo pokušati sanirati. Ja ne virujem da će se ovo ikad sanirati na neki kvalitetan način. Tribalo bi o tome vodit brige.

Naposljetku se okupljenima obratio Čmur poručivši da je ovo samo početak te da sljedeći put zatvaraju deponij i idu na Narodni trg.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...