Prvi domaći poraz; Split u završnici do pobjede na Višnjiku

U 5. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani Krešimira Ćosića poraženi od Splita rezultatom 74:76. Prvi je to domaći poraz za momčad Danijela Jusupa, koja je sada na omjeru 3-2, dok su Splićani, nakon uvodna četiri poraza, ostvarili prvu ovosezonsku pobjedu u regionalnom natjecanju.

U posljednju minutu ušlo se s minimalnom prednošću Splita, 72:73. Zadrani su olako izgubili loptu, Mavra na drugoj strani promašio iz teške situacije, ali je ključnu loptu tada uhvatio Runjić, presjekavši dodavanje Žganeca. Shorter je mirne ruke zabio dva bacanja za 72:75 kada je na semaforu ostalo 14.5 sekundi. Poslije Jusupovog time-outa, Mavra je faulirao Božića, nakon čega je igrač Zadra zabio koš, no suci su procijenili da je prekršaj napravljen ranije. Tako je Božić dobio “samo” dva bacanja koja je i realizirao za 74:75. Ponovno se na liniji našao Shorter, koji je ovoga puta prvo zabio, a drugo promašio i Zadru je ostalo 10 sekundi za posljednji napad. Tricu za pobjedu šutnuo je Čampara, ali nije pogodio. Ostalo je 74:76 i bodovi su otišli u Split.

Splićane su predvodili Shannon Shorter sa 22 poena i 9 skokova te Dominik Mavra sa 20 koševa i 7 asistencija, dok je u zadarskim redovima najefikasniji bio Luka Božić sa 24 koša, 11 skokova i pet asistencija.

STATISTIKA

Inače, prva četvrtina protekla je poprilično izjednačenom ritmu. Split je nešto bolje krenuo, pogodio dvije trice (Shorter, Sullivan) i u nekoliko navrata imao četiri poena prednosti. Kada je Jordano u 8. minuti ubacio prvu zadarsku tricu, stiglo je i prvo vodstvo domaćih, 15:14. Malo kasnije iza linije 6,75 pogodili su i Ramljak i Davis pa je nakon prvih deset minuta igre rezultat bio 21:18.

U drugoj dionici opet su gosti vezali dvije trice (Gizdavčić, Mavra) i prešli u vodstvo, 25:27, ali u preostalih pet minuta do poluvremena Zadar je bio bolja momčad. Davis je zabio iz napadačkog skoka, Žganec vezao pet poena, Božić dva bacanja, Lakić koš-faul i u svlačionice se otišlo sa dotad najvećom prednošću Zadra +6, 37:31.

U istom ritmu se i izišlo iz svlačionica. Božić i Žganec novom tricom odveli su “bijele” prvi put na dvocifrenu razliku, koja je u 23. minuti iznosila najvećih +13, 44:31. “Žute” je trgnuo Mavra sa sedam vezanih poena, priključio mu se na isti način Nelson i Split se vratio u život, na 50:47 tri minute prije kraja treće. Probudio se i Shorter pa se u posljednjih deset minuta igre ušlo sa samo dva razlike, 54:52.

Početkom četvrte četvrtine Zadar je opet malo pobjegao. Povukao je Drežnjak, Jordano pogodio tricu, Božić dvicu i u 33. minuti ponovno je bilo +7, 63:56. Međutim, nakon time-outa Srđana Subotića gosti još jednom hvataju priključak. I ne samo to, nego serijom 9-0, na krilima Mavre, prelaze i u vodstvo, 63:65, pet minuta prije kraja. Od tog trenutka kreće igra “koš na koš”, sve do već opisane dramatične završnice.

– Čestitam Splitu na pobjedi. Odigrali su odličnu utakmicu pogotovo zadnju četvrtinu u kojoj su bili koncentriraniji u tim ključnim šutovima. Utakmicu je odlučio njihov napadački skok. Ali čini mi se kako nismo imali puno raspoloženih igrača niti onu svježinu koja nas je krasila prijašnjih utakmica. Krivo mi je da smo izgubili ovu utakmicu. Možda se akumulirao i umor od teških i dugih utakmica i putovanja. Ali ono što me najviše zabrinulo bile su one ničije lopte koje su u pravilu išle njima u ruke. Upozoravao sam na to ali kao da smo bili za nijansu sporiji i kraći što se odrazilo na konačnom rezultatu. U zadnjem napadu smo pokušali dati dvojku ali lopta nije stigla do Luke Božića pa je Sani Čampara uzeo šut za tri koji je promašio – izjavio je Danijel Jusup, trener Zadra.

– Bila je ovo prava muška utakmica sa svim što ide uz to. Borba je bila maksimalna s obje strane i ne bi bilo nezasluženo da je pobjeda otišla i na drugu stranu. Ali mislim da smo danas zaslužili da uzmemo prvu pobjedu u ABA ligi ove godine. Timski duh je danas bio prisutan. Varaćali smo iz velikog minusa, a odlična je stvar bila što su se morali su se pomučiti za svaki koš. Nije bilo lako igrati s četiri uzastopna poraza ali smo vjerovali do kraja i uspjeli doći do pobjede – kazao je Srđan Subotić, trener Splita.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...