Sindikalist Sever: “Štrajk je sasvim izvjestan!”

U emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju razgovaralo se o novom Zakonu o radu te o mogućim prosvjedima i štrajkovima javnih službi.

Sever je istaknuo kako sindikati očekuju bolju ponudu, a da se s obzirom na trenutnu situaciju pripremaju za štrajkove i prosvjede.

“Sasvim izvjesno je da bi do toga moglo doći, posebno su ozlojeđeni činjenicom da je stanje u državnom proračunu bolje nego što im se želi prikazati. Ima tu puno prostora za daljnje razgovore”, rekao je Sever dodajući da bi osim o povećanju plaće trebalo konačno razgovarati i o koeficijentima.

Da će se sindikati i Vlada dogovoriti misli Dražen Opalić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

“Ja sam uvijek optimist, dosad smo se uvijek dogovorili, dogovarat ćemo se i dalje. Ako govorimo o povećanju plaća u državnoj i javnoj službi, ne smijemo zaboraviti energetski paket koji je kao kišobran koji nas štiti do 31. ožujka. Kad govorimo o pregovorima, od 2016. do sada osnovica je rasla oko 27 posto, ali to nije sve – u javnim službama, zdravstvu, socijali, obrazovanju rasli su ili dodaci ili koeficijenti pa je u tim sektorima prosječni porast bio od 35 do 40 posto. Kumulativna inflacija u tom razdoblju je bila 15.4 posto, rekao je Opalić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...