Školski sindikat Preporod odbio vladinu ponudu: “Premijeru, nismo glupi, znamo računati!”

Školski sindikat Preporod jučer je ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku održao press-konferenciju na kojoj su istaknuli da ne mogu prihvatiti vladinu ponudu povećanja osnovice plaće te da su uskraćeni.

Sindikat Preporod zatražio je mišljenje članova u 392 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Ponudu vlade prihvatila su 1204 radnika, odnosno 34.53 posto, a odbila su je 5232 radnika, odnosno 65.15 posto, javlja Index. – Zato Sindikat Preporod neće potpisati sporazum o dodatku temeljnim ugovorima, istaknuto je na presici.

Šef Sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da ponuda zapravo znači smanjenje cijene njihovog rada te da je to neprihvatljivo.

– Ova priča između vlade i sindikata, koja traje već mjesec dana, privodi se kraju. Nažalost, ne mogu odgovoriti hoće li u ponedjeljak biti ili neće biti dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru. Procedura u sindikatima je različita, ne znamo kakvo je stanje u obrazovnim sindikatima, a bez njih nema dodatka. To znači da ono što je premijer pompozno najavio, da je postignut dogovor sa sindikatima, da je to još upitno.

“Nismo glupi!”

Imamo volju članstva, prvi smo pokrenuli pojedinačno izjašnjavanje članstva kad su u pitanju kolektivni ugovori i tu nismo radili kompromis. Ponuda je odbijena jer se učitelji i nastavnici ne prepoznaju u njoj jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našeg rada.

Ovo je odluka 8 tisuća nastavnika i učitelja. Šaljemo poruku da nismo zadovoljni makar u ponedjeljak bili sami, ali nećemo biti sami, ustrajat ćemo. Ono što je vlada ponudila radnicima u javnim službama, to ne zadovoljava naša očekivanja. Ne, premijeru, nismo zadovoljni, nemojte nas uvjeravati da je više ono što je manje, nismo glupi. Znamo da smo uskraćeni, ali znamo i računati, poručili su.

Hrvatski liječnički sindikat prihvatio ponudu

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju vladinu ponudu, izvijestili su danas iz tog sindikata.

Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Dogovoreno je i povećanje iznosa božićnice i regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

– Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati, istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

I sindikat medicinskih sestara prihvatio vladinu ponudu

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara izvijestio je danas da je Glavno vijeće sindikata donijelo odluku o prihvaćanju vladine ponude o rastu osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

– Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa, ističe predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

– Dogovorna je i obveza da se tijekom trećeg tjedna rujna 2023.  ponovno pristupiti pregovorima o visini osnovice za 2023. godinu, čime smo kao i u svakim pregovorima dosad poboljšali materijalni status djelatnika u javnim službama pa tako i u sustavu zdravstva, navodi se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...