U dječjem vrtiću Cvit u općini Sveti Filip i Jakov ove godine nema liste čekanja

Rujan i listopad tradicionalno obilježavaju početak aktivnosti, rad na novim projektima i naravno početak i uhodavanje u novu pedagošku godinu za djecu u vrtićima i jaslicama dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv. Filip i Jakova, skupa s novoizgrađenim područnim vrtićima u Turnju i u Gornjim Raštanima.

Ove pedagoške godine u vrtiće je tako upisano čak 203 djece u 10 odgojnih skupina: 5 odgojnih skupina u Sv. Filip i Jakovu, 4 skupine u Turnju i jedna skupina u Gornjima Raštanima.

– Zbog interesa roditelja otvorena je nova jaslična skupina u mjestu Turanj na mjestu starog objekta. Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je sredstva u iznosu od 70.000,00 kn za rekonstrukciju i adaptaciju prostora te je nabavljena oprema i didaktika za rad s djecom najmlađeg uzrasta. Općina Sv. Filip i Jakov je osigurala sredstva za uređenje i zapošljavanje novih djelatnika, te ove godine dječji vrtić Cvit“ nema liste čekanja, rekla je Mirjana Zalović, ravnateljica DV Cvit iz Sv. Filip i Jakova.

Što se tiče zapošljavanja novih djelatnika, Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov jedan je u od tri vrtića u Zadarskoj županiji koji je dobio sredstva u okviru mjere HZZ-a Stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništva.

– Na temelju programa Mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 100.694,00 kn smo putem javnog natječaja zaposlili pripravnicu pedagoginju na rok od godinu dana koliko traje pripravnički staž, kaže Zalović.

U vrtiću je trenutno zaposleno 35 radnika a od toga su 23 odgojiteljice: 5 odgojiteljica koje rade u jasličnim odgojnim skupinama, 16 u dobno mješovitim skupinama i 2 odgojiteljice u integriranom programu ranog učenja engleskog jezika.

– U vrtiću je integrirano 8- ero djece s teškoćama u razvoju zbog čega je Općina Sv Filip i Jakov osigurala sredstva za zapošljavanja trećeg odgojitelja za pomoć u određenim odgojnim skupinama. Obzirom na izrazitu veliku odgovornost i kompleksnost uloge odgojitelja u životu svakog pojedinog djeteta, nužna je podrška stručnih suradnika, naše pedagoginje i ostalih vanjskih stručnjaka, objašnjava Zalović.

Novi vrtići

Izgrađeni sinergijom uprave matičnog vrtića, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i europskih fondova te opremljeni odgovarajućom opremom i stručnim kadrom grupa, relativno novi vrtići u Turnju i Raštanima Gornjim zadovoljavaju sve uvjete u skladu s hrvatskim pedagoškim standardima.

– Ovakvim novim projektima poboljšava se kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov. Također, ulaganjem u prostorije naših vrtića iz godine u godinu ostvarujemo sve modernije uvjete kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama u europskom i svjetskom kontekstu, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Novoizgrađenim i opremljenim vrtićem smještenim pored škole u Raštanima Gornjim i zaobalje općine Sv. Filip i Jakov dobilo je tako svoju prvu stepenicu u odgojnom procesu djece. Vrijednost radova koje je provodila Općina Sv. Filip i Jakov skupa s izvođačem iznosila je 535.890,00 kuna, a sveukupna vrijednost projekta sa izgrađenim dječjim i uređenim vanjskim igralištem iznosila je oko dva milijuna kuna. Isto tako, vrijednost izgradnje dječjeg vrtića u Turnju iznosila je 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirala je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn, dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov bio 4.689.792,12 kn.

– U vrtićima imamo upisano preko dvjesto djece i cilj lokalne samouprave je bio da što više smanjimo listu čekanja, što smo otvorenjem ova dva vrtića i postigli, kaže vijećnica Anamarija Matešić te dodaje: – Većina financiranja vrtića proizlazi iz proračuna lokalne samouprave te u ovom općenitom poskupljenju mi još uvijek nismo podizali cijene. Ekonomska cijena se podigla preko 2800 kuna od čega roditelji i dalje plaćaju 700 kn za desetosatni program. Sveukupno financiranje u ovoj godini će proći pet milijuna kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov sufinancira rad vrtića s 3.5 milijuna kuna dok se sljedeće godine planira podići financiranje na četiri milijuna kuna.

Brojni projekti

S obzirom na stalna pozitivna demografska kretanja i nove projektne mogućnosti koje utječu i poboljšavaju socijalizaciju djece, Općina Sv. Filip i Jakov nominirala je i projekt “Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Cvitić u naselju Turanj“ koji je prijavljen na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt koji uključuje izradu projektne i tehničke dokumentacije, rekonstrukciju i opremanje postojeće građevine druge namjene iznosi 1.260,000,00 kn.

– Uz spomenuti projekt intenzivno se radi i na uređenju dječjeg igrališta u sklopu vrtića “Cvitić“ koji je financiran iz sredstava Zadarske županije u sklopu projekta a odnosi se na uređenje i opremanje dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. Nabavljene su tri sprave kao i antistres podloga za naše najmlađe korisnike u iznosu od 60.000,00 kn. Komunalna grupa Općine Sv. Filip i Jakov u tijeku je procesa postavljanja sprava i antistres podloge a dovršetak radova očekujemo sredinom studenog, kaže Zalović.

Uspješno je završen i projekt „ Prava je fora zdravi obrok od plodova mora“ te je vrtić dobio tijekom rujna sredstva u iznosu od 203.732,88 kn za nabavu elektro- parne konvekcijske pećnice za pripremu ribe, hladnjaka, stroja za ljuštenje krumpira, edukacije kuharica i izrade kuharica koje su podijeljene roditeljima.

– Mlade obitelji i djeca su nam prioritet i zato dobrim projektima u suradnji vrtića, općine i drugih stručnih tijela nastavljamo raditi na poboljšanju kvalitete predškolskog odgoja u svrhu razvoja naših najmlađih”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Dan zahvalnosti za plodove zemlje i posjet kazalištu

Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje u vrtićima pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i pravilnoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.

– Ciljevi aktivnosti s djecom bili su upoznavanje s nastajanjem kruha od zrna do kruha, približavanje blagovanja kruha i narodnih običaja i dr. U našem vrtiću provodile su se različite aktivnosti: prikupljanje žitarica i ostalih plodova, posjet pekari, pripremanje i pečenje različitih vrsta kruha i krušnih proizvoda, slastica, voćnih salata kao i uređenje jesenskog kuta. Djeca predškolci će također u sklopu aktivnosti 3.11. posjetiti Kazalište lutaka u Zadru i predstavu “Juha od bundeve“, kaže Zalović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...