U Dubrovniku počelo obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, stigao Zoran Milanović: “Ovo je privatna prčija.”

U Dubrovniku je počelo obilježavanje 30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske. Tamo su ministar obrane Mario Banožić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, prenosi Dnevnik hr.

Program je započeo odavanjem počasti kod Spomen-križa na gradskom groblju Boninovo, a u ime premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju će sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Zoran Milanović je ipak došao u Dubrovnik, gdje je odao počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Organizacijski odbor proslave 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika ranije je potvrdio kako predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović nije pozvan.

– Ovo je bila velika operacija, u rangu Oluje i Bljeska. U nekim stvarima čak i veća jer se dogodilo u vjetima Hrvatske bez oružje, poginuko je skoro 300 vojnika. Trebala je biti centralna državna proslava u organizacije države, a ne županije. No nažalost to je dopalo u ruke lokalne ekipe. Premijer ima važnijeg posla – otvara bolnice iz moje vlade, komentirao je Milanović.

Kaže da je imao nesuglasice s Frankovićem, ali da je “normalan čovjek”. – Postoje ljudi koji su sitna biomasa i koji me ne bojkotiraju. Ovo je privatna prčija. Odao sam počast žrtvama. Županija je stranka – mama, tata, baba, strina. Prčija je turska riječ. Jasno je o čemu se radi – privatluk, smatra Milanović.

– Ako nekome idem na živce – aleluja! Trebaju me mrziti, neka, rekao je Milanović. Kaže da ne žudi za pozivom. – Moguće da ljudima ide na živce. Moje je da ukazujem na devijacije. Imate župana u Gospiću, koji je bio moj kandidat i pulen od Vesne Pusić. Nazivao je HDZ bandom, to je žabac, rekao je.

– Imam 56 godina, imam pravo biti ugojeni prasac. Neka pogleda svog šefa. Može li napraviti tri skleka, dva zgiba?, dodao je predsjednik.

Uz Milanovića je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, kao i i umirovljeni general bojnik Luka Džanko.

U 10 sati na Stradunu će se održati mimohod ratnih zastava i predstavnika postrojba s područja županije koje su sudjelovale u obrani i oslobođenju juga Hrvatske. Zatim će, u 10:45, ispred crkve sv. Vlaha biti upriličena prezentacija Počasno-zaštitne bojne, a u 11 sati održat će se svečana akademija u Kazalištu Marina Držića.

U 12:30 akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” izvest će letački program koji će se moći pratiti s Porporele, Peskarije i s Trga oružja.

Od 10 do 19 sati Taktičko-tehnički zbor će u Luci Gruž, predstaviti opremu i naoružanje Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, a ministar Medved na prezentaciju će doći u 13:30.

U predvorju Kazališta Marina Držića bit će od 29. listopada do 6. studenog izložena jedina sačuvana iz Domovinskog rata, originalna, oslikana zaštita izloga Bombonijere Kraš na Stradunu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...