U Zadru izrađena mobilna aplikacija Citizen Science za građane koji žele sudjelovati u zaštiti prirode

Boravak u prirodi, upoznavanje sa zaštićenim i endemičnim biljnim i životinjskim vrstama, razvijanje znanstvenih vještina. Ukoliko vam navedeno budi interes ili već s tim imate iskustva, zaštitar/ica prirode u Natura 2000 i zaštićenim područjima Zadarske županije mogla bi biti idealna volonterska pozicija za vas, poručuju iz udruga Eko Zrmanja i Eko-Zadar.

U sklopu projekta „B.Ready – Snažne udruge za otpornu zajednicu“ izrađena je, naime, mobilna aplikacija prilagođena za operativne sustave iOS (iPhone) i Android. Navedena aplikacija alat je provedbu edukacije volontera kako bi ih se upoznalo ih s načinom prikupljanja podataka na terenu. Riječ je o primjeni koncepta tzv. građanske znanosti (citizen science) kojeg će zainteresirani građani i građanke imati priliku istražiti uz pomoć mobilne aplikacije prikupljajući podatke o vrstama, staništima i generalno stanju očuvanosti u Natura 2000 i zaštićenim područjima u Zadarskoj županiji.  Prikupljeni podaci služit će kao mjera prevencije i ranog otkrivanja potencijalnih promjena u prirodi i okolišu kako bi se na vrijeme mogle kreirati mjere mitigacije i/ili reakcije.

Ukratko, putem ove aplikacije će educirani volonteri sudjelovati u amaterskom prikupljanju
bitnih ekoloških i bioloških podataka. Prikupljanje će se odvijati na području Obrovca i Benkovca te općina Novigrad, Posedarje i Jasenice, područja koja obuhvaćaju zaštićeni lokalitet (kanjon Zrmanja) i Natura 2000 područja.Na ovaj će se način započeti provedba građanskog monitoringa zaštićenih područja i Natura 2000 područja Novigradskog i Karinskog mora, Zrmanje, Karišnice i Bijele kroz sustav prikupljanja dugoročnih podataka stanja prirodnih vrijednosti te dojave i brze reakcije na ekološke akcidente, objasnila je voditeljica projekta B.Ready, Nives Rogoznica.

Volonteri/ke će proći jednostavnu edukaciju kroz koju će se upoznati sa zaštićenim lokalitetima na kojima će se provoditi aktivnosti, s prijetnjama na tom području, s načinom i interpretacijom prikupljanja uzoraka vode, s biljnim i životinjskim vrstama koje su zaštićene i/ili specifične za to područje. Bit će organizirana dva vođena terenska obilaska za volontere/ke, prvi na rijeci Zrmanji u Obrovcu, a drugi na rijeci Karišnici u Karinu. Svi zainteresirani se pozivaju pratiti objave na stranicama Volonterskog centra Zadra, te web i Facebook stranicama udruga Eko-Zadar i Eko Zrmanja. Bit će osposobljeno 10 volontera/ki zaštitara/ica prirode, koji će na ovaj način postati članovima/cama Mreže volontera zaštitara prirode.

-Uspostavljena Mreža volontera zaštitara prirode će se moći dodatno širiti, te primati volontere i iz drugih sredina. Kroz volontere zaštitare prirode promovirat će se potreba da se stanje prirode redovno prati, kako od lokalne zajednice, tako i od drugih zainteresiranih dionika. To je jedan vid prevencije i mitigacije potencijalnih ekoloških katastrofa, od kojih najčešće i kreću krizne situacije s obzirom na to da nam život ovisi o prirodnim resursima, zaključila je Rogoznica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...