Udruga za prava pacijenata: “Reforma zdravstva nije primjerena modernoj medicini.”

Iz Hrvatske  udruge za promicanje prava pacijenata su ocijenili kako sama reforma zdravstva nije dovoljna budući da nije primjerena modernoj medicini i neće pridonijeti rješavanju glavnih problema pacijenata te su predložili novi pristup zdravstvenom sustavu, prenosi Index.

Na sjednici sa stručnjacima iz drugih EU država, održanoj u petak, donijeli su preporuke i mišljenje vezano za predstavljenu reformu zdravstva koja se, smatraju, treba ustrojiti i provesti na tri razine – u odnosu na sustav, na pacijente i zdravstvene djelatnike.

Kada je riječ o sustavu, neophodno je riješiti liste čekanja. Potrebno je, kažu, ostvariti refundaciju troškova pacijentu za usluge obavljene u privatnim zdravstvenim ustanovama u iznosu koliko to košta u javnoj ustanovi. Na taj način se smanje liste čekanja te spriječi sukob interesa liječnika koji rade privatno i javno.

Važna je informatizacija

Važna je i informatizacija da pacijent putem sustava e-građanin sam bira mjesto, datum i vrijeme te omogućavanje potpune zdravstvene zaštite u drugim zemljama EU i javna nabava koja jamči uštedu te spajanje zdravstvenih ustanova i promjena načina izdvajanja za zdravstvo (osiguranici sa izdavanjem 16.5 posto, što nije mali novac, ne mogu ostvariti svoja prava).

U odnosu na pacijente neophodno je donošenje zakona o pravima i obavezama pacijenata koji je, kažu, izostavljen u nacrtu prijedloga Ministarstva zdravstva, obavezno provođenje edukacije za zdravstvene djelatnike u svim javnim ustanovama, dostupnost liječnika pacijentima – obavezan email za konzultacije i, uz ostalo, uključivanje pacijenata u zajedničko donošenje odluka o liječenju.

Predlažu i da svaka zdravstvena ustanova mora imati “medijatora”, odnosno osobu kojoj pacijenti mogu uputi pritužbe.

U odnosu na zdravstvene djelatnike, treba im biti omogućen rad privatno i javno uz elektronsku evidenciju rada u javnom sustavu. Predlažu i sustav nagrađivanja najboljih medicinskih praksi te sustav sankcija za nesavjesno liječenje kao i omogućavanje napredovanja po kompetencijama, stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...