Vatrogasci uoči sezone grijanja: “Neispravni dimnjaci čest su uzrok požara. Isključite punjače iz struje”

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) uoči sezone grijanja izdala je savjete za građane kako smanjiti mogućnost požara u kućanstvima, a između ostalog su naglasili važnost čišćenja dimnjaka.

“Tijekom sezone grijanja vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Kako bismo doprinijeli smanjenju požarnog opterećenja objekata važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca o odgovornom ponašanju”, istaknuli su iz HVZ-a u priopćenju.

Ističu kako su u zimskom razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara.

“Zato je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto”, savjetuju.

Također, kako bi se izbjegao rizik od požara, ne treba ostavljati punjače uključene u struju nakon što je uređaj napunjen.

Ističu važnost ispravnosti produžnih kabela, kao i svih ostalih uređaja koji se koriste.

“Izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima i ostalim tkaninama, nemojte uključivati kućanske aparate i ostaviti ih bez nadzora”, poručuju.

Među ostalim savjetima napominju da se zapaljeno ulje ne gasi vodom, da za sve radove treba zvati ovlaštene majstore, kao i da upaljače, svijeće i šibice treba držati izvan dohvata djece.

“Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećana se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup”, navode.

Savjetuju da je, za slučajeve požara, važno održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca.

“Ukoliko dođe do požara, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline. Znajte koji je najbrži put za izlazak iz objekta, a kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući”, poručuju. Građanima savjetuju da, ako primijete požar, pokušaju ostati što smireniji i da nazovu vatrogasce na 193 te da im daju što više podataka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...