Večeras se kazaljke sata pomiču unatrag, počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počet će u noći sa subote, 29. listopada, na nedjelju, 30. listopada, kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag, podsjećaju iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u tri sata ujutro, kada će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme računati kao dva sata, prenosi Index.

Zimsko računanje vremena počinje zadnjeg vikenda u listopadu, a završava posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

I dalje pomičemo kazaljke jer EU godinama ne može donijeti konačnu odluku

Europski parlament podržao je još u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

No to je pitanje zapelo na Vijeću EU pa se i 2022. godine nastavlja po starom – kazaljke se pomiču jedan sat unatrag sa subote na nedjelju.

Čini se da u okolnostima posljednjih kriza, od pandemije koronavirusa do rata u Ukrajini i energetske krize, dogovor država članica EU o tom pitanju nije prioritet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...