Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: U Hrvatskoj prvi put izveli kompleksnu operaciju vađenja zloćudnog tumora

​U KBC Split u četvrtak je prvi put izvedena kompleksna operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca mlađe pacijentice iz Varaždina koja se dobro oporavlja, a operaciju je izveo dr. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a sa svojim timom, prenosi Poslovni dnevnik.

​Kako je rekao dr. Petričević, riječ je o kompleksnoj proceduri kirurškog odstranjenja, ekstirpaciji zloćudnog tumora srca. Radilo se o angiosarkomu, koji je vrlo rijedak tumor srca teko da su zapravo iskustva operacijskih centara u liječenju tog zloćudnog tumora minimalna.

Operacija je trajala više od osam sati, a pacijentica je dobro i jutro iza operacije već sjedi na krevetu, dodao je.

​Objašnjava kako je tu primijenjen koncept ‘fast tracking’, odnosno koncept ‘brzog oporavka’, što je uvela prof. Višnja Ivančan koja je nedavno došla raditi u splitski KBC Split na njegov poziv, nakon vi​š​e od 20 godina obavljanja dužnosti ​š​efi​c​e ​K​ardiokirur​š​ke anestezije KBC-a Rebro u Zagrebu.

U ‘fast trackingu’ se uz posebnu kombinaciju anestezioloških lijekova kardiokirurškim bolesnicima omogućuje brzo buđenje i oporavak. Tako se pacijentica iz Varaždina probudila iz inducirane kome već tri sata nakon dolaska iz operacijske sale.

– Postoji vrlo mali broj centara koji su izvodili tu vrstu operacijskog zahvata. Taj zloćudni tumor je toliko rijedak da su najveći svjetski centri, kao što su primjerice kardiokirurški centri u SAD- u, imali u 22 godine u bazi podataka svega 25 takvih bolesnika. Govorim o centrima koji rade više od tisuću, pa čak i više kardiokirurških operacija godišnje. Toliko rijedak zloćudni tumor srca predstavlja izazov, jer on nije samo tumorska masa u sklopu srca već on infiltrira i stijenku srca, što njegov operacijski tretman čini zahtjevnim i delikatnijim, objasnio je pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju splitskog KBC-a dr. Petričević.

Objašnjava da nažalost postoje dva dijela srca gdje se takav tumor najčešće javlja. Jedan je desna pretklijetka i desna klijetka, te lijeva pretklijetka s lijevom klijetkom koji su zbog pozicije srca teško dostupni za sam kirurški tretman. Ta zloćudna novotvorina ​je ​kod pacijentice Varaždina konkretno bila smještena u lijevoj pretklijetci, što je operacijsko liječenje činilo izuzetno fizički zahtjevnim, istaknuo je dr. Petričević.

Napominje kako se pacijentica prvotno obratila u zagrebački KBC Sestre milosrdnice, čije je stručno osoblje zatražilo pomoć od prvog čovjeka splitske Kardiokirurgije, koji je do sada obavio veliki broj kompliciranih operacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...