Volkswagen u sve većim problemima jer teško dolaze do potrebnih čipova

Njemački proizvođač automobila Volkswagen ima sve više problema s nabavom, posebno čipova, i njegova je pozicija u pregovorima u nekim slučajevima bitno oslabljena, priznao je u utorak šef nabave Murat Aksel.- Nikada nismo razgovarali s rudarskim kompanijama, a sada nam je poznat njihov model poslovanja. Više nije dovoljno oslanjati se na glavne dobavljače, moramo sami zaviriti iza zavjese, rekao je Aksel, prenosi Index.

Volkswagen prolazi kroz promjenu, nekada je diktirao uvjete na tržištu, a sada je sve manji i manje važan kupac dobavljačima na novim važnim područjima, kao što je softver, objasnio je šef nabave u govoru na Tjednu automobila.

Blago popuštanje napetosti

Druge tvrtke naručuju milijune čipova tjedno ili dnevno, a VW traži milijun godišnje, što smanjuje njegovu pregovaračku moć, objasnio je Aksel. – Za dobavljače softvera, mi smo mali igrač, a ne veliki, dodao je.

Upitan kako trenutno gleda na situaciju u opskrbi čipovima, Aksel je rekao da očekuje blago popuštanje napetosti u idućoj godini, ali VW, po njegovim riječima, još uvijek ne uspijeva držati korak s potražnjom i neki su brendovi rasprodani u 2023.

– Izgradili smo i bazu podataka koja bi nam trebala omogućiti da predvidimo geopolitičke, prirodne rizike i rizike u opskrbnom lancu, kao što smo napravili i za financijske rizike nakon financijske krize 2008., dodao je Aksel.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...