Vožnjom na vlaku smrti možete liječiti bubrežne kamence

Vjerotano  ne očekujete da će vam liječnik savjetovati da idete na vlak smrti, ali upravo bi to moglo pomoći osobama koje pate od bubrežnih kamenaca.

Doktor Joe na TikToku je podijelio da je liječnik i profesor sa Sveučilišta Michigan State, David Wartinger, proveo studiju nakon što su mu pacijenti otkrili da su izbacili bubrežne kamence nakon vožnje vlakom smrti.

Koristio je sintetički 3D model šupljeg bubrega i u njega umetnuo tri kamena pa se s njim uputio u poznati zabavni park na Floridi.

– Munjevita vožnja vlakom smrti pomogla je da se bubrežni kamenac pomakne u položaj koji je povoljniji za izbacivanje, pojasnio je dr Joe.

Istraživači su također otkrili da vožnja – mora biti brza i gruba s brojnim zavojima, ali bez pokreta tijekom kojih se putnici okreću naglavačke. Iako zvuči zanimljivo, ipak je potrebno prvo pitati liječnika za savjet.

Što je bubrežni kamenac?

Bubrežni kamenci prilično su česta pojava. Nastaju uslijed visoke koncentracije soli i drugih minerala u bubrežnim kanalima. S vremenom se mogu oblikovati cjeline koje su veličine zrna pijeska ili sitnog šljunka, ali i kamen većih dimenzija. Izbacuju se urinom, a neki tvrde da je bol koju uzrokuju gora od porođajne.

Bubrežni kamenac nastaje zbog različitih faktora. Prehrana, gazirana pića, genetika – sve to može utjecati na njegovo oblikovanje. Jedan je od najčešćih uzroka dehidracije. Redovito unošenje optimalne količine tekućine u tijelo smanjit će rizik od stvaranja bubrežnog kamenca.

Ako sumnjate na bubrežni kamenac, dobro je znati da su najčešći simptomi bol u leđima, bokovima ili preponama, nemir, učestalo mokrenje, krv u mokraći, bol i peckanje pri mokrenju i temperatura.

Kada posjetiti liječnika?

Ljudi pomoć potraže tek kada muke zbog bubrežnog kamenca postanu nesnosne. Ako osjetite neke od spomenutih simptoma, odmah posjetite liječnika.

Pojedini urolozi preporučuju uzimanje lijekova i povećani unos tekućine. To pomaže pri ispiranju pojedinih vrsta bubrežnih kamenaca pa se problem rješava bez kirurške intervencije. Ograničeni unos soli i uzimanje tekućine u većim količinama smanjit će rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...