Vučetić: “Plenković već sada ima takvu kontrolu da Tuđman za njega izgleda kao sindikalni borac za medijske slobode”

Još 2014. Europska komisija sugerirala je Hrvatskoj smanjenje broja općina i gradova jer je procijenila da ih ima previše.

Zakon o područjima županija, gradova i općina u RH od izmjena iz listopada 2015. daje mogućnost dobrovoljnog spajanja općina i gradova koje međusobno graniče.

Unatoč tome, u Hrvatskoj i dalje brojimo 556 gradova i općina.

S teritorijalnim preustrojem i smanjenjem broja jedinica lokalne samouprave slaže se i Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća.

Političkim, neurotičnim amebama oduzeti životni prostor, baš kao što treba taj novi prostor demokratizirati, odnosno, treba drastično srezati broj gradova, da gradom napokon uistinu bude nešto što nudi urbane sadržaje, baš kao što i općine ne mogu imati nekoliko stotina stanovnika, nego između 20 i 30 tisuća stanovnika, jer općine postoje da bi građanima nešto nudile, a da se ta ponuda ne svodi na puku izložbu političkih ameba koje iscrpljuju općinske proračune. Nadalje, treba svakoj osobi ograničiti broj obnašanja neke političke dužnosti na maksimalno dva mandata, smatra Vučetić.

Po njegovom viđenju općine ne bi smjele imati manje od 20 tisuća stanovnika, a obnašanje političke dužnosti treba se ograničiti na najviše dva mandata.

Treba drastično srezati broj gradova, da gradom napokon uistinu bude nešto što nudi urbane sadržaje, baš kao što i općine ne mogu imati nekoliko stotina stanovnika, nego između 20 i 30 tisuća stanovnika, jer općine postoje da bi građanima nešto nudile, a da se ta ponuda ne svodi na puku izložbu političkih ameba koje iscrpljuju općinske proračune. Nadalje, treba svakoj osobi ograničiti broj obnašanja neke političke dužnosti na maksimalno dva mandata. Političke amebe nad poslušnom etnijom, već u drugom mandatu, uspostavljaju autokratsku omču koja potom prerasta u diktaturu. Pogledajte Plenkovića, a sad zamislite kakav će biti ako bude premijer i u trećem mandatu? Već sada je uspostavio takvu kontrolu nad medijima da, u odnosu na njega, Tuđman izgleda kao sindikalni borac za medijske slobode. Hrvatska je neurotična, statistička greškica koja se poslušno podaje nacionalističkim sadistima, a nacionalisti, poznato je, preziru ideju nacije, zato svoju etniju drže u neznanju, neslobodi i očaju, analizira Vučetić za Tris.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...