Zadarski HGSS-ovci na Crnopcu: “Nesreća je rezultat katastrofalne organizacije komercijalnog izleta turističke agencije”

Tijekom izleta na stazi Malog princa na Crnopcu, u subotu, 9. listopada, dogodila se ozljeda planinara zbog čega je intervenirao HGSS.

Naime, grupa od dvadeset i više planinara bila je na organiziranoj, komercijalnoj turi kada se dogodila nesreća na stazi Malog princa. Ovdje se nalazi 43 metra duboka Zdenkova jama, koja je do dna opremljena aluminijskim ljestvama, sajlama i klinovima. Pri silasku u jamu jedan od planinara ozlijedio je rame zbog čega je druga grupa koja se nalazila na istom području pozvala u pomoć HGSS.

Na intervenciju odmah izlazi troje spašavatelja; instruktora i demonstratora koji se nalaze na HGSS-ovom osnovnom tečaju u Starigradu. Akciji se pridružuje i tim spašavatelja iz zadarske stanice.

Dolaskom do unesrećenog pružaju mu prvu pomoć te mu uz osiguranje užetom asistiraju pri izlasku iz jame, kao i kasnije u prelasku zahtjevnog terena do vozila.

“Ova nesreća rezultat je katastrofalne organizacije jednog komercijalnog izleta turističke agencije koja provodi pustolovne programe. Vodič agencije napravio je niz nedopustivih propusta čime je doveo u neposrednu opasnost ne samo ozlijeđenu osobu nego i cijelu skupinu”, poručuju zadarski HGSS-ovci.

Od 2004. HGSS u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom provodi edukaciju za vodiče pustolovnog turizma kroz koju vodiči usvajaju nužna znanja iz meteorologije, orijentacije, sigurnog vođenja, prve pomoći i drugih osnovnih radnji kojima mogu odvratiti opasnost ili spasiti već unesrećenog čovjeka.

Kako bi izbjegli neželjene situacije i nesretne događaje te bili što sigurniji na pustolovnim aktivnostima u prirodi, iz HGSS-a Stanice Zadar apeliraju na sve korisnike usluga turističkih agencija koje organiziraju ovakve programe da se dobro informiraju o sigurnosnim protokolima i o obučenosti i iskustvu vodiča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...