Zagađeni zrak iz sustava klimatizacije novih zgrada na Puntamici ide direktno na pješake, u visinu dječjih kolica!

Javio nam građanin s upozorenjem kako se zrak iz sustava klimatizacije novih zgrada u Ulici Vladana Desnice na Puntamici ispušta direktno na nogostup.

Drži da je napravljen niz propusta u planiranju i provedbi gradnje, a najviše ga frapira činjenica da onečišćen zrak izlazi direktno na površinu namijenjenu pješacima i to u visini dječjih kolica!

Njegov osvrt, uz fotografije koje se nalaze na dnu članka, prenosimo u cijelosti.

“Osim što vizualno privlače pozornost prolaznika, pobuđuju i znatiželju što se to provjetrava i kakvo to onečišćenje zraka se ispušta direktno na javnu površinu, namijenjenu prolazu pješaka i u visini dječjih kolica.

Sam sustav klimatizacije podrazumijeva potrebu da se iz bilo kojeg razloga zagađeni zrak iz neke prostorije odvede vani na otvoreni prostor, nameće obvezu da taj odvod bude na poziciji na kojoj neće nikoga ugrožavati niti mu na bilo koji način štetiti, pa pretpostavljam da je to nekim propisom zakonodavac i regulirao.

Mislim da je napravljeno niz propusta u planiranju i provedbi dokumenata vezanih za projektiranje i gradnju navedenih građevina, od strane vaših nadležnih službi, od kojih sam vam neke naveo u dopisu vezanim za smještaj kanti za otpad na pješačku stazu, koje ste ipak maknuli sa staze, ali ne na za to projektirane pozicije unutar građevinske čestice zgrade, jer nisu projektom predviđene niti izvedene, a koliko znam, neki projektanti traže uvjete za zbrinjavanje otpada od Čistoće, ali ne dobiju nikakav odgovor, pa to jednostavno zanemare.

Smatram da je pozicija ventilacijskih otvora u ovom slučaju ne samo štetna, već i opasna za prolaznike, a pogotovo za djecu u kolicima, jer nitko ne zna što se može dogoditi u garažama, nekakvi otrovni plinovi, požar i sl. i sve se to direktno dovodi do javne površine koja je namijenjena pješacima, među kojima su i oni najosjetljiviji i najnemoćniji, djeca pješaci i djeca u kolicima.

Iz tog razlog bilo bi nužno maknuti te otvore sa tih pozicija”.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...