Cestitka_Uskrs

Zbog toplog mora nestaju ribe; Zadrani kažu: “Liganja je sve manje, pogotovo ove godine”, “Fali kunjki, škampa…”

Jadran je sve topliji. Hrvatski ribari vide – nekih riba i školjaka zadnjih godina ima manje.

“Ovo ljeto je bilo jako vruće i nedostatak je bija recimo morskog psa, od školjaka periske i kunjke. Jednostavno, more je pretoplo i onda eko sustav se mijenja. Fali i škampa, par ovih riba fali”, kazao je Zadranin Pero Pedisić za RTL.

“Liganja ima manje, prošlu zimu je isto bilo manje, a za ovo drugo baš. Ali, ima riba. Sad ima, sad se ona lovi. Jedanaesti mjesec i ovaj deseti, lipo je vrime i sad će se loviti”, kazala je Suzana Mikulić iz Zadra.

U Jadranu još uvijek nije primijećen drastičan nedostatak nekih ribljih vrsta. Ovdje je često bio problem pretjerani izlov, više nego klimatske promjene. No da su i one prisutne svjedoče tropske ribe koje sve češće zalutaju i u mreže naših ribara. A te ribe iz toplijih mora doslovno tamane mediteranske vrste.

“Najugroženije vrste su neke mezopelagične vrste kao što su girovke, gora oblica, oštrulja, modrak, bugva, čak i cipal jer taj porast temperature u Jadran unosi one organizme koji nisu karakteristični za Jadran. Ti se ponajprije misli na lesepijske migrante znači one koji su došli preko Sueskog kanala iz Crvenog mora, odnosno iz Indopacifika”, kazao je Dubravko Pejdo iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...