Znate li da morate plaćati pristojbu HRT-u ako posjedujete mobitel ili laptop? Evo što kaže zakon

Zatekli su vas nasred ulice i krenuli ispitivati plaćate li pristojbu za svoj mobitel ili laptop. Iako se čini kako je to iracionalno, itekako je moguće da bi vas HRT-ovi inkasatori mogli zaustaviti i potencijalno vam naplatiti RTV pristojbu.

Naime, to pravilo uređeno je Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji, točnije člankom 34.

”Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu”, navodi se u zakonu.

Naime, ”drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa” upravo su laptopi, mobiteli, tableti i ostali gadgeti. Osim toga, zakonom je navedeno kako osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu ipak je moraju plaćati ukoliko posjeduju motorno vozilo registrirano na njihovo ime.

A koliko iznosi mjesečna RTV pristojba?

Cijena se nije mijenjala već preko 10 godina te ona iznosi 80 kuna, no prikupljena sredstva ne idu isključivo HRT-u. Od tog iznosa, 2 posto odlazi Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), dok 3 posto odlazi u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sagledamo li raspodjelu sredstava unutar samog HRT-a, 68,4 posto odlazi u troškove proizvodnje programa, 11,7 posto za emitiranje, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava te za Udrugu za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava.

Nadalje, 4,5 posto izdvaja se za zakonska davanja, dok se još 4,4 posto izdvaja za troškove aktivnosti organizacijskih jedinica HRT-a koje su povezane s obavljanjem javne djelatnosti. Posljednje na popisu, 11 posto iznosa odlazi na troškove poslovanja.

”Visina mjesečne pristojbe nije se mijenjala od 2012. godine te iznosi 80 kuna mjesečno”, objašnjavaju ovaj iznos na HRT-u, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...