Agencija za zaštitu osobnih podataka izdala preporuke za navijače koji idu u Katar: očistite mobitele ili koristite burner phone

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Katru na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Kako su napisali u prioćenju a temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela nvijače savjetuju da prilikom dolaska u Katar preuzmu dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz, prenosi N1.

Pišu kako iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja.

Preporučuju da, ukoliko su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. “burner phone” koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku. Također, iz AZOP-a preporučuju da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Dodaju i to da je potrebno skrenuti pažnju da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...