Akcija mladih o rebalansu proračuna, Rubeša: “Za SC Višnjik se izdvaja više novaca nego za socijalu i zdravstvo, mi smo protiv toga!”

Vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša i Roko Tadin danas u Gradskoj vijećnici održali press konferenciju povodom nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, odnosno predloženog rebalansa Proračuna za 2022 godinu. Novinarima se prvo obratio Ante Rubeša, predsjednik Akcije mladih rekavši kako su razlozi koje je izvršna vlast navela za rebalans proračuna lažni.

– Izvršna vlast tvrdi da je rebalans proračuna donesen zbog podizanja cijena energenata, zbog ulaganja u EU fondove te zbog povećanja plaća tetama u vrtićima, a to nažalost nije istina, što nije ni čudno od stranke koja već trideset godina uništava ovaj grad i državu za što je i sud rekao svoje mišljenje.  

Optužio je izvršnu vlast da klubovima zastupnika nije dala dovoljno vremena da prouče materijal za rebalans proračuna. Naveo je kako su materijal dobili jučer, a sjednica Gradskog vijeća je u utorak pa stoga imaju pravu tek tri radna dana da predlože amandmane. Tvrdi kako izgleda da je isplanirano da klubovi koji nisu sudjelovali na razgovorima oko rebalansa ne mogu pripremiti amandmane za sjednicu. Rubeša je naglasio da je od 20 milijuna kuna u rebalansu, 12 milijuna namijenjeno Sportskom centru Višnjik, te da je upravo to pravi razlog za rebalans proračuna.

– To ne bi bio problem da mi tom Sportskom centru na osnovnom proračunu nismo dali 18 milijuna kuna. To bi značilo da je Višnjik dobio 30 milijuna kuna ove godine. Za usporedbu mogu reći da kompletno pročelništvo za socijalu i zdravstvo ima proračun od 26 milijuna kuna. Nije ni to problem da se tamo nešto radi i gradi, ali zašto izvršna vlast nije komunicirala da su to pravi razlozi rebalansa, rekao je Rubeša.

Dalje je nastavio govoriti o financiranju Sportskog centra Višnjik, naglasivši da izvršna vlast financira Višnjik iz četiri različita izvora, što je nazvao frapantnim. Svoje je tvrdnje potkrijepio čitanjem teksta rebalansa.

– Prvi izvor je iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo gdje daju 2.3 milijuna kuna. Odjel za sport za SC Višnjik daje 4 milijuna kuna, a tim novcem, između ostalog, Grad Zadar plaća najam atletske staze na Višnjiku i to u iznosu od milijun i dvjesto tisuća kuna. Rebalans kaže da je realna potreba podržati SC Višnjik takvim iznosom, time nam se aludira da mi to moramo. To je po meni Goebbels radio ’39 godine, obmanjivao je građane da je to njihov dnevni boravak, a ovo je naš. I to je naš dnevni boravak koji troši proračunska sredstva za koje nitko od nas ne zna u kojem smjeru idu. Za koga je ovo proračun, realne ili fiktivne zaposlenike na Višnjiku?, zapitao se Rubeša.

Rubeša je naveo da se SC Višnjik financira još iz Odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 3.5 milijuna kuna i iz Proračuna za komunalni doprinos s 2.5 milijuna kuna.

– Znači SC Višnjik dobiva više od 12 milijuna kuna od proračuna koji iznosi 20 milijuna kuna. Po nama, HDZ opet radi istu grešku, oni su KK Zadar doveli u negativan kontekst rekavši da LL Zadar sisa proračunska sredstva. A sad zapravo vidimo koliko to radi SC Višnjik. Da ne govorim još o 3 milijuna kuna koje KK Zadar plaća Višnjiku za korištenje svojih termina. Možemo sad slobodno nazvati Višnjik 10. ili 11. pročelništvom Grada Zadra, pošto ono troši više od 31 milijun kuna, a socijala i zdravstvo troše 26 milijuna.

Potom je navodio podatke o potrošnji sredstava u proračunu prema pročelništvima Grada Zadra, pa je tako naveo kako Odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka dobiva 48 milijuna, Odjel za financije 50 milijuna, a Odjel za komunalne djelatnosti troši 65 milijuna kuna.

– Komunalna djelatnost su ceste, odlaganje otpada, oborinske vode, kompletno sve što mi svaki dan vidimo i prigovaramo da ne funkcionira, da su nam šahtovi začepljeni, da su nam ceste na rupe, da uništavamo svoja prijevozna sredstva zahvaljujući tome što se to ne obnavlja godinama. I mi sad vidimo da to pročelništvo ima isto skoro duplo novaca ko jedan Višnjik.

Naveo je, također kako je u vlasništvu Višnjika samo dvorana, a svi ostali tereni i staze su u vlasništvu Grada Zadra.

– HDZ se tu dosjetio te jedne stavke te zbog toga i plaćaju najam od milijun i dvjesto tisuća kuna za Višnjik, zato što je katastarski provedeno da je vlasništvo Višnjika samo dvorana. Atletska staza i svi oni tereni u vlasništvu su Grada Zadra. Znači identična situacija kao i s Nasadima kojima su dali na korištenje Perivoj kraljice Jelene. Napravili su isto sa SC Višnjik, samo dvorana je upisana u papirima u vlasništvu Višnjika. Svi ostali tereni su u vlasništvu Grada Zadra. To je isto jedna njihova prevara koju su pokušali kad su odlučili da će osnovati trgovačko društvo Višnjik, poručio je Rubeša.

Nakon Rubeše, novinarima se obratio član Akcije mladih Roko Tadin koji je komentirao situaciju oko izdavanja kredita Liburniji usporedivši to sa situacijom na Višnjiku.

– Čuli ste, proračunom smo za ovu 2022. dali 18 milijuna i 860 tisuća kuna, a sad se povećava za 12 milijuna i 310 tisuća kuna. Čuli ste argumente koji su bili govoreni prije samog obznanjivanja ovog dokumenta i onda nam nije jasna jedna stvar, naime kad se glasalo oko kredita Liburniji, oko podrške Grada Zadra za izdavanje kredita Liburniji za koji izdvajamo puno manje novaca nego za Višnjik, argumentirali smo i govorili zašto nije dobro, ali prošlo je tako kako je prošlo. Sad se daje veći iznos o kojem nemamo pojma, nitko ništa nije spomenuo i sad se očekuje da ćemo mi glasati za ovo jer se netko s nekim dogovorio. To mi nije jasno i to je dovoljan argument da budemo protiv ovoga posebno na ovoj sjednici, sve dok se ovo ne razjasni, poručio je Tadin.

Na kraju se Rubeša nadovezao usporedivši situaciju s rebalansom proračuna s američkim filmovima.

– Ovo je kao ona situacija u američkim filmovima kada vidite pljačkaše banaka koji zabarikadiraju banku pa se okruže nevinim civilima, uzmu ih za taoce, kako bi uspjeli pobjeći iz situacije koju su prouzrokovali. Žalosno je da je HDZ zamaskirao  i okružio Višnjik s tetama u vrtiću. Nama je stvarno krivo, mi nećemo moći, iako smo se pripremili s amandmanima za ovaj rebalans, htjeli smo usmjerit sredstva tamo gdje treba, ali nakon što smo ovo otkrili jučer, nećemo pripremati amandmane, nego ćemo biti isključivo protiv ove odluke dok nam se ne objasni zašto Višnjik toliko troši i zašto dajemo za Višnjik više nego za socijalu i zdravstvo i to u vremenu postpandemije.

Tada je prokomentirao još jednom situaciju s KK Zadrom, optuživši vlast da su izvlačili novac preko Kluba.

– Novac se izvlačio preko KK Zadra kad su bili u srcima građana, a sad kad su uspili izgaditi taj klub koji sad mrzi jedan dio građana, prebacili su se na sljedeći projekt. Neki će sada krivo shvatiti što mi napadamo SC Višnjik, ali na što se troše toliko troši?, zapitao se Rubeša.

Na samom kraju Rubeša je da je rebalans proračuna napravljen zbog EU fondova, a pročelništvu za EU fondove skida se 176 tisuća kuna. Pozvao je izvršnu vlast i Višnjik da objasne zašto je to tako te zaključio da zbog svega navedenog Akcija mladih mora glasati protiv rebalansa proračuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...