Ako trebate liječnika opće prakse, a svi su popunjeni, HZZO nudi riješenje.

Želite promijeniti liječnika opće medicine, pronašli ste bazu liječnika na stranicama HZZO-a, ali samo dobivate odbijenice. Ili zbog popunjenosti ili vam navode neki drugi razlog. Izbor doktora vrši se, u pravilu, prema mjestu prebivališta u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, a pravo na novog doktora imate godinu dana od zadnjeg provedenog izbora doktora.

Osigurana osoba na nekoliko načina može provjeriti koji doktori imaju mjesta za upis novih pacijenata. Može se informirati u regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a u službi za ugovaranje i praćenje ugovornih obveza. Može se javiti i na adresu e-pošte za građane [email protected] ili prema mjestu prebivališta/boravka na adrese e-pošte s linka, kažu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a) za tportal.hr.

Osigurani građani mogu se javiti i u ravnateljstvo domova zdravlja na pojedinom području, a isto tako je moguće na internetskoj stranici HZZO-a provjeriti koji liječnici obiteljske medicine imaju mjesta za upis na sljedećoj poveznici.

Prema važećoj Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, minimalni broj osiguranih osoba koje mogu biti opredijeljene po timu u djelatnostima opće/obiteljske medicine je 1275, standardni broj je 1700 te je maksimalni 2125 osiguranih osoba.

Izabrani doktor može odbiti izbor osigurane osobe samo u slučaju da ima u skrbi maksimalan broj osiguranih osoba utvrđen općim aktom HZZO-a (za pedijatriju 1190 osiguranih osoba, za dentalnu zdravstvenu zaštitu 2375, a za zdravstvenu zaštitu žena 9000) ili ako između izabranog doktora i osigurane osobe postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju provedbu liječenja.

Osigurane osobe koje sumnjaju da im je nepropisno odbijen upis mogu se također javiti HZZO-u, u regionalni ured ili u područnu službu nadležnu prema mjestu svog prebivališta, odnosno sjedišta ordinacije.

U slučajevima neopravdanog odbijanja upisa pacijenata nadležni regionalni ured/područna služba HZZO-a može provesti kontrolu po predstavci osigurane osobe te u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u mogućnosti je izreći mjeru predviđenu ugovorom.

Doktori medicine i doktori dentalne medicine mogu na osnovi posebnog odobrenja HZZO-a ugovoriti provođenje zdravstvene zaštite i za novog člana pojedine obitelji čiji su članovi obitelji većinski opredijeljeni za taj tim i u slučaju kada tim ima maksimalni broj osiguranih osoba u skrbi. Na taj način je omogućeno da se pacijentima izađe ususret jer tada cijela obitelj ima istog obiteljskog doktora na istom mjestu, što olakšava pristup obiteljskoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, objašnjavaju iz HZZO-a.

Osigurana osoba vrši promjenu/izbor izabranog doktora popunjavanjem podataka na izjavi koju preuzima u ordinaciji doktora za kojeg se opredjeljuje. Podatke na tiskanicu izjave unosi i izabrani doktor te ih ovjerava potpisom i pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ordinacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...