Američka farmaceutska kompanija dronovima distribuira lijekove u krizna područja po svijetu

Bespilotnim letjelicama i korištenjem blockchain tehnologije farmaceutska kompanija Merck Sharp&Dohme (MSD) izgrađuje otporne lance distribucije svojih lijekova i cjepiva u 140 zemalja svijeta, istaknuli su predstavnici kompanije prezentirajući europskim novinarima probleme s kojima se susreću zbog pandemije i rata u Ukrajini, prenosi Index.

Prezentacija je održana na jednoj od najvećih MSD-ovih proizvodnih lokacija, u nizozemskom Haarlemu, uz prisutnost 30-ak novinara iz brojnih europskih zemalja.

Poremećaji u distribuciji lijekova i cjepiva, izazvani pandemijom covida, ali i aktualnom ratnom krizom u Ukrajini, pokrenuli su u MSD-u inovacije za što veću otpornost složenih lanaca opskrbe, istaknuo je voditelj globalnih lanaca opskrbe Craig Kennedy u prezentaciji europskim medijima.

Ustvrdio je da je MSD postao jedna od najbolje pripremljenih kompanija za krizu, nakon što su prevladali cyber incident koji ih je pogodio 2017.

– Tada smo naučili ogroman broj lekcija koje su nam pomogle da prevladamo poteškoće u opskrbi tijekom pandemije, u Ukrajini i drugdje u svijetu gdje vladaju geopolitičke napetosti, istaknuo je Kennedy.

Izazov je dopremiti lijekove u ruralna područje bez cesta. Dronovi su rješenje.

Izazov je i dopremiti lijekove i cjepiva ljudima u ruralnim područjima bez osnovne kopnene prometne infrastrukture. Svugdje gdje se tradicionalna opskrba pokazala neadekvatnom rješenje je pronađeno u dronovima.

Suvremene bespilotne letjelice opremljene su tehnologijom za preciznu kontrolu temperature na minus 70 stupnjeva Celzija, potrebnu za skladištenje i transport cjepiva koja spašavaju živote.

Testni let MSD je obavio 2017. nakon uragana Maria koji je opustošio cijeli Puerto Rico i izazvao veliku humanitarnu krizu. Dronom su stanovištvu dopremani lijekovi preko mora i izvan dometa operatera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...