Ante Rubeša izmjenama rebalansa: “Vratite Klubu prostore, dopustite mu upravljanje nad dvoranom i zaboravite na njega.”

Povodom današnje sjednice Gradskog vijeća o rebalansu proračuna, član Akcije mladih Ante Rubeša je u ime Kluba Akcije mladih izrazio stavove o rebalansu. U svojem priopćenju Rubeša govori o Višnjiku, KK Zadru i bazenima, optužujući izvršnu vlast da građanima nudi samo poluproizvode.  Prioćenje prenosimo u cijelosti.

Na sjednici je samo jedna točka, rebalans proračuna. Njegova svrha je preusmjeravanje sredstava s
programa koji se nisu ispunili ili s pozicija za čiju su primjenu odobrena sredstva bila dostatna, pa se stvorio višak. Rebalansirana ili preusmjerena sredstva se koriste za intervenciju ili pomoć, programima ili društvima, čije je funkcioniranje zapalo u probleme zbog nedostatka financijskih sredstava.

Ovogodišnjim rebalansom proračuna izvršna vlast, Hdz je velikim dijelom sredstva namijenila SC Višnjiku, za kojeg je od 20 mil. rezervirano 12.5 mil. Nakon što smo na proračunu tom društvu odobrili 18 mil., zanimalo nas je na što se to potrošilo visokih 30 mil. kn, koje smo zbrojeno ove godine naumili dati Višnjiku. Tada smo prvi put saznali da Grad Zadar kupuje bazen školjku, koja se koristila za Europsko prvenstvo u vaterpolu, koje se netom održalo u Splitu.

Naime Hrvatski Vaterpolo Savez kao organizator prvenstva je trebao nekog u državi, da im nakon što završi prvenstvo, pomogne u financiranju dvije bazenske školjke. Prva manja školjka koju bi čak i mogli tolerirati je odmah preuzeo Grad Imotski, dok ovu drugu, veću vaterpolo bazen školjku nitko u državi nije htio, pa smo je po naredbi s vrha, morali uzeti mi iz Zadra, koji eto slučajno već imamo bazen za vaterpolo.

Nije nam jasno radi čega Zadrani pristaju na poluproizvode, pa tako imamo atletsku stazu sa šest
traka umjesto devet, stoga ne možemo organizirati iole ozbiljniji atletski miting. Skakalište i bacalište više nemamo, a Skok u vis ili s motkom možemo gledati samo na olimpijadi. Imamo bazen za vaterpolo umjesto olimpijskog bazena, a za uložena sredstva smo mogli i aqua park izgraditi u blizini. Zadarski bazen dimenzija 32 m, kojem su se već nekoliko puta digle pločice, naravno ne zadovoljava ni nacionalna ni međunarodna plivačka natjecanja. Pa evo sad opet kupujemo bazen školjku dimenzija 36 m, koju će valjda domari s višnjika brusilicom prilagoditi da bude 25 metarska, kao i ona što je uzeo Imotski, te će tako prilagođena služiti za skokove u vodu. Nakon čega će je pokriti ceradom devet mjeseci, kao i apartmanske bazene, ako ne namjeravaju izgraditi i dvoranu za tu školjku.

Projekt od 5 mil kn tako će se multiplicirati zbog dodatnih radova, a dobiti ćemo nekakav poluproizvod iz hdzove kuhinje. Također upitna je i građevinska dozvola koju zasigurno nismo imali u trenutku odluke o kupnji ove školjke, što je bio jedan od preduvjeta za preuzimanje. Ono što je posebno žalosno u ovoj priči je prljava kampanja, koja se provodi predstavljajući nas, kao mrzitelje sporta, bazena, njegovih zaposlenika te svih kategorija korisnika bazena. Ono što je dobro je pomama plivačkih rezultata u medijima, te čak i organizacija vaterpolo susreta ususret rebalansu. Klasični Hdz, a na dušu statistima. Ono o čemu pričamo vezano za bazen je jasno i upravi Višnjika. Bazen nije samoodrživ nigdje te bi njegovo financiranje u potpunosti trebala preuzeti jedinica lokalne samouprave preko javne ustanove ZadarSport.

Tako bi se zaposlenicima plaće i režijski troškovi osiguravali iz proračuna, a korisnicima bi usluga mogla biti besplatna! Također Grad je u suradnji s državom već odavno trebao riješiti pitanje olimpijskog bazena od 50 m i to je ono sto bi sigurno podržali. Odvajanjem dvorane od bazena, oba bi objekta mogla iskoristiti svoje pune potencijale a i stvorio bi se preduvjet za stvaranje samoodrživog, proračunski neovisnog, Europskog Košarkaškog Kluba Zadar! Povratkom izvornih prostora u sastavu dvorane Jazine i dobivanjem dvorane Krešimira Ćosića na dugogodišnje
korištenje i upravljanje, KK Zadar bi vođen stručnom upravom osigurao dugogodišnje opstojanje, bio bi prihvatljiv partner i zasigurno bi podario našim građanima još puno radosti i vrhunskih rezultata. Uspješan sportski kolektiv s dugogodišnjom tradicijom najveći je benefit koji možemo ostaviti mladima, postavljajući visoke ciljeve u sportu koji adolescente dokazano odmiče s ulice.

Mojoj cijeloj generaciji je u tom periodu bila najveća čast nastupiti u dresu KK Zadra, te tako predstavljati svoj Grad. Ne shvaćamo da bilo tko, tko smatra da zastupa Zadar, može propustiti stvoriti takve uvijete, prije svega budućim naraštajima, mladima ovoga Grada. Da tete u vrtićima nemaju za plaće, zaposlenici Liburnije, Vodovoda, bi li bila izvanredna sjednica da im se pomogne? Po čemu to su drukčiji treneri u omladinskom pogonu KK Zadra, sve redom mladi zadarski stručnjaci i roditelji.

Novci koji tražimo amandmanima nisu za kupnju stranaca, menadžerske provizije i međunarodne
transakcije. Novac koji tražimo je potreban kako bi Klub postao likvidan i sposoban samostalno rješavati svoje probleme, što ne može zbog dugova naših prethodnika. Limitirali smo budžet na 5 mil i može ga se probiti samo sponzorskim sredstvima. Od 22 mil. koliki je ukupan dug Kluba, 9.5 mil je dug Višnjiku. Pa tko bi kupio Klub, tko bi uložio u Klub pod takvim uvjetima, gdje mu sav prihod od ulaznica ne bi bio dostatan za podmirenje najma termina za treniranje. To je unaprijed osuđeno na propast, stoga tražimo Gradsko vijeće da Klub oslobodi okova loših politika, koji su Klubu nametnuli gotovo robovlasničke ugovore. Zadnji put tražimo sredstva iz rebalansa, ali ovaj put zbog dugova koji ste nam ostavili iza sebe. Vratite klubu njegove prostore, dopustite mu upravljanje nad dvoranom i zaboravite na njega. Onda ćemo se i mi povući i pustiti ga da raste i još godinama uveseljava i odmiče nasu djecu s ulice.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...