Benkovac drastično smanjio broj nezaposlenih, na području grada zaposleno je čak 2600 stanovnika

Na Zavodu za zapošljavanje u Benkovcu građana je sve manje, a sve više zaposleno ih je u industriji jer se otvaraju brojni proizvodni pogoni.

Iz srca Ravnih kotara 60 posto proizvodnje čine aluminijski odljevci za najpoznatije njemačke proizvođače automobila, a ostatak za renomirane multinacionalne kompanije i proizvođače kućanskih aparata.

Direktor u tvornici metalnih dijelova iz Benkovca, Milivoj Knežević govori: – Aluminijske odljevke za potrebe pogonskog sklopa, za potrebe elektronike, za potrebe raznih nosača itd. Ovog trenutka zapošljavamo 530 djelatnika s tim da imamo u planu daljnji rast u sljedećim godinama tako da ćemo biti u potrazi za novim kadrom.

Čak 90 posto zaposlenih u ovoj najvećoj benkovačkoj tvrtci dolazi s benkovačkog područja kao i u tvornici betonskih elemenata u susjednim Zapužanima. Najviše novotvorenih tvrtki posljednjih godina upravo je u građevinarstvu.

Marko Ljubić, zaposlenik tvornice betonskih elemenata iz Zapužana kaže: – Rast je osjetan i kod nas u odnosu na prošlu godinu. Proizvodimo betonske blokove, betonske opločnike, rubnjake. Većinu proizvoda plasiramo na području između Rijeke i Dubrovnika.

Od 10 tisuća, samo na području Grada zaposleno je oko 2600 stanovnika. Prije 5 godina bilo je 800 nezaposlenih, prošli mjesec 200-tinjak.

Sandra Vukić, predstojnica Područnog ureda HZZ-a Zadar govori: – U Benkovcu se primjećuje pozitivan trend, odnosno pad nezaposlenosti u zadnjih 4-5 godina. Najveća je potražnja za osobe za rad u poljoprivredi, za rad u riboprerađivačkoj industriji, CNC operateri, sva zanimanja u građevini, u trgovini, prenosi RTL.

Zbog veće propulzivnosti u gospodarstvu otvoren je i niz trgovina velikih trgovačkih lanaca.

Građani pak kažu da se gradska uprava slabo brine o obrtnicima. Prošle godine su zato od Zavoda za zapošljavanje 32 nova obrtnika dobila 3 milijuna i 200 tisuća kuna za samozapošljavanje i start svojih projekata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...