Crne prognoze hrvatskog ekonomista: “Standard će nam pasti 10 posto prije eura i 10 posto nakon eura”

Gost RTL Direkta bio je Neven Vidaković, ekonomski analitičar, koji je komentirao najnoviji rekord inflacije koja i dalje raste.

Upitan je zašto Hrvatska ima stopu od 13 posto, Francuska primjerice 7, Estonija 22 posto.

“Što je ekonomija manja, udar je veći, veće ekonomije imaju manju inflaciju kao što su Francuska i Njemačka, a najmanje ekonomije kao što su Litva, Latvija i Estonija imaju najmanju ekonomiju i najveću inflaciju. Mađarska i Češka – uzimamo ih i govorimo da ih pogledamo kako im je loše, a pritom nitko, počevši od guvernera koji se uspoređuje s njima, ne kaže da guverner mađarske Centralne banke digao kamatnu stopu 13%, kreirao antiinflatorni plan, radi svoj posao. S kim se, u stvari sprdamo i koga ponižavamo i omalovažimo? One koji se rade svoj posao, bore se i trude i guverneri koji nastoje smanjiti inflaciju svom narodu radom? Mi smo došli do toga da nam je vrhunac monetarne ekonomske politike ismijavati one koji rade i nešto pokušavaju. Sve što se kod nas priča da se ne može, te iste zemlje, a to su Mađarska, Češka, Rumunjska, provele su…”, kaže.

Odgovorio je i na pitanje zašto je hrana u Hrvatskoj skupa kao u bogatijim zemljama?

“Zato što se 20 godina kontinuirano uvjeravamo da nam ne treba proizvodnja ništa i da sve prodajemo strancima i da će nam biti super. Eto zato”, kratko će.

Standard će pasti još 10 posto nakon ulaska u eurozonu.

“To nema veze s eurozonom, nego sa strukturnim problemima koji pogađaju cijelu EU. Ovo nije početak i nije glavni problem koji će se iznjedriti. Glavni problemi bit će što državno financiranje bit će otežano, država neće moći doći do novca i ukupno kreditiranje past će, što znači pad investicija, razvoja, pad broja radnih mjesta”, objašnjava.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...