Daniel Radeta vrlo iskreno o KK Zadar: “Klub se neće ugasiti, ali ugasio se i NK Zadar, pa je nastavio kao HNK Zadar!”

 

34-godišnji Daniel Radeta, SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra, vrlo otvoreno nam je u razgovoru kazao što misli o trenutnoj situaciji u KK Zadar, kao i o njegovoj budućnosti, Radeta je bio vrlo iskren.

Kakav je stav SDP-a u vezi KK Zadar?

– Što se KK Zadra tiče mi smo svoje rekli, mi ovakav klub kao što je sada ne vidimo, bez obzira što je postignut jedan nivo transparentnosti više nego što je to bio prije. I dalje je KK Zadar proračunski korisnik i jako se puno novaca baca u vjetar! Jednostavno, ne primjećujemo ništa dobro, svake godine ista priča, prije je HDZ tražio milijune za klub, sad to isto traži i nova uprava kluba. Tome nema kraja, KK Zadar treba skinuti s proračuna i treba pronaći drugačiji model upravljanja.

Kakav je to model?

– To je model koji će vjerojatno napraviti HNK Zadar, a to je preoblikovanje kluba i traženje investitora! To je jedino što može spasiti KK Zadar.

Previše je politike u KK Zadar?

– Istina, protiv sam politike u sportu. Za profesionalizaciju sam sporta, i to na razini da jedino struka mora upravljati sportskim kolektivima. Slavile su se pobjede dok je klubom upravljao HDZ, slave se i sada kada KK Zadar vode neke druge političke stranke. Međutim, trebamo isključiti svaku emociju, znači nema mjesta hiperventilaciji emocija. Bacamo milijune kuna u klub, trošimo 15 milijuna kuna godišnje na KK Zadar, umjesto da gradimo vrtiće,

Kako ocjenjujete rad uprave KK Zadra?

– Iako im treba čestitati na transparentnosti koju su podigli na nivo više, što je pozitivno, ali negativno je što nisu baš ništa napravili po pitanju financija! Naime, građani plaćaju samo njihove pozicije, sa plaćanjem i milijunima dolazi i uspjeh. Zadrani na kraju plaćaju uspjeh Ante Rubeše i svih onih koji su umiješani u KK Zadar, a to nije vizija kluba kakvog mi želimo! Mi klub želimo skinuti s proračuna, bez uplitanja politike. Jedino što bi željeli je da škola košarke ostane pod Gradom Zadrom, uz to da se ta škola košarke digne na jednu višu razinu. Upravi KK Zadar je teško funkcionirati, ako je istina ono što govore da je na računu nula kuna! Omladinski pogon kluba mi kao Grad moramo spašavati, jer škola košarke nam je jako bitna. Što se profesionalnog dijela tiče, postoje zainteresirani investitori koji bi ušli u klub, ali ti ulagači moraju vidjeti da je Grad Zadar ozbiljan, i spreman poduzeti određene korake kako bi se išlo u smjeru profesionalizma. Dokle god se ne stvori pozitivna klima oko kluba, KK Zadar neće funkcionirati i imat će 300 gledatelja u dvorani Krešimir Ćosić.

Je li klubu dovoljno 5 milijuna kuna godišnje kako bi funkcionirao?

– To je sasvim dovoljno za igrati HT Premijer ligu, ali ne i za ABA ligu. KK Zadar može od nas Kluba vijećnika SDP-a, dobiti podršku ako nastavi funkcionirati unutar tih 5 milijuna kuna proračunskog novca koje je dobivao godinama, a ne da svako malo traži pozajmice i kredite!

Što je s igranjem u ABA ligi?

– Dok se ne pronađe investitor koji bi preuzeo KK Zadar, kao i financijski teret koji ABA liga zahtjeva, dok se to ne riješi ABA ligu ne bih niti igrao! Dakle, ponavljam, dok god se ne pronađe investitor koji bi uložio novce u KK Zadar, klub bi trebao funkcionirati unutar tih 5 milijuna kuna, sve drugo ne dolazi u obzir!

Može li se KK Zadar na kraju ugasiti?

– Ne mislim da će se ugasiti, KK Zadar će uvijek živjeti, ali ugasio se i NK Zadar pa je nastavio živjeti u drugom obliku, kao HNK Zadar!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...