Deset godina od oslobađajuće presude generalima; Gotovina je tada izgovorio pamtljive riječi: “Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti”

Prošlo je točno deset godina otkako je Haaški sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Bio je to dan velikog slavlja za generale, njihove obitelji, prijatelje, ali i sve koji su se na neki način poistovjetili s njima i njihovim trnovitim putem do slobode.

Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, euforija je ubrzo zavladala Hrvatskom, ali i iseljeništvom širom svijeta.

“Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, kazao je Gotovina toga dana pred okupljenim mnoštvom.

I mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o oslobađajućoj presudi u Haagu. Okarakterizirali su je kao jedan od najvećih obrata u povijesti Haaškoga suda.

Reagirala je i šokirana Carle del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda.

“Jako sam, jako iznenađena! Gotovina je trebao biti osuđen!” kazala je razočarano Del Ponte, prenosi Večernji list.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...