Deset godina od oslobađajuće presude generalima; Gotovina je tada izgovorio pamtljive riječi: “Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti”

Prošlo je točno deset godina otkako je Haaški sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Bio je to dan velikog slavlja za generale, njihove obitelji, prijatelje, ali i sve koji su se na neki način poistovjetili s njima i njihovim trnovitim putem do slobode.

Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, euforija je ubrzo zavladala Hrvatskom, ali i iseljeništvom širom svijeta.

“Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, kazao je Gotovina toga dana pred okupljenim mnoštvom.

I mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o oslobađajućoj presudi u Haagu. Okarakterizirali su je kao jedan od najvećih obrata u povijesti Haaškoga suda.

Reagirala je i šokirana Carle del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda.

“Jako sam, jako iznenađena! Gotovina je trebao biti osuđen!” kazala je razočarano Del Ponte, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...