Dio Trga hrvatskih velikana sljedećih mjesec dana bit će Trg hrvatskih velikanki

Čak četiri od sedam najvećih gradova u Hrvatskoj ima manje od dva posto ulica nazvanih po ženama. Nazivi institucija, ulica i trgova nose primarno muška imena – imena velikana. Kampanjom “TRGni se za ravnopravnost” odučilo se podsjetiti na zaboravljene žene i pokrenuti peticiju da dobro poznati zagrebački Trg hrvatskih velikana promijeni ime.

Ide Pretser iz ove inicijative svečano je otvorila ploču s nazivom “Trg hrvatskih velikanki”.

Umjesto Trga hrvatskih velikana – iz inicijative TRGni se za ravnopravnost – smatraju da zasluženo dio Trga trebaju dobiti i hrvatske velikanke. Peticijom u sljedećih 30 dana podijelili bi ga na dva ravnopravna dijela.

– Ovdje smo se skupili radi naših budućnih hrvatskih velikanki i da djevojčicama pokažemo da su vidljive, važne i bitne, poručila je Prester.

– Dakle mi se ovdje obraćamo potencijalu budućih velikanki. Ovdje ste imali prilike upoznati curice koje su već nešto napravile od kojih možemo očekivati da će vec neka postati velikanka, dodao je Damir Ciglar iz inicijative.

Svaka od ovih djevojčica već je napravila i postigla čuda u svojih malo godina. Svima im je zajedničko što bi jednog dana htjele imati mogućnost da neka od ulica nosi njihovo ime.

– Imam dva pehara iz matematike državna i htjela bi da se neka ulica zove po meni, mislim da bi to bilo jako fora, kaže matematičarka Lucija.

No, stanje je takvo da čak četiri od sedam najvećih gradova u Hrvatskoj ima manje od dva posto ulica nazvanih po ženama, dok 11 gradova nema niti jednu. Poražavajuće, tvrdi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

– Ako pogledamo taj odgojno obrazovni sistem i ovaj javno-prostorni segment gdje svjedočimo nevidljivosti žena i dominantno patrijarhalnom određivanju naziva javnih trgova i ulica po muškim imeneima, možemo vidjeti da imamo puno prostora za raditi, ističe Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Preradović, Tesla, Masaryk, Gundulić, Gaj… U strogom centru Zagreba nižu se ulice isključivo muškaraca. U gradu s više od pet tisuća ulica i trgova – otprilike tek 70 nazvano je po ženama.

– Sad se nemrem sjetit ni jednog imenena trga niti ulice, ‘ajde Milke Trnine, malo je žena, kao i u svemu, kaže jedna Zagrepčanka.

– Uglavnom su muški zastupljeni uvijek, kao da smo mi žene iščezle, dodaje druga.

– U našem društvu bi žene trebale biti zasupljene kao i muškarci, da one po svojem radu ostavljaju pečat na hrvatsku povijest ili sadašnjost, dodaje jedan Zagrepčanin.

Pa čak i kada neka lokacija dobije naziv po ženama, rijetko je reprezentativna. Tako se savski nasip koji koriste rekreativci zove Obala Savke Dabčević Kučar, dok će po slavnoj glumici Miri Furlan biti nazvan omanji park u centru Zagreba, piše Nikolina Matošević za

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...