Dječji vrtić Radost podigao Zelenu zastavu: “Ovo je poklon djece njihovom gradu.”

Danas se u područnom objektu na Voštarnici, u Dječjem vrtiću Radost održala svečanost podizanja Zelene zastave i promocija Dijamantnog statusa Međunarodne Ekoškole. Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Larisa Pavlović Petani tom se prilikom obratila novinarima. Istaknula je da je Dječji vrtić Radost prvi u Zadarskoj županiji koji je, još prije 14 godina, dobio status eko vrtića.

– Eko programima kod djece potičemo ravoj svijesti o osjetljivosti prema okolišu. Potičemo ih na preuzimanje odgovornosti o okolišu, uočavanje problema i njihovo rješavanje. Priznanje za naš rad je upravo to što Dječji vrtić Radost već 14 godina ima status eko škole odnosno eko vrtića. Prvi je vrtić u Zadarskoj županiji koji se uključio u međunarodni program eko škole kroz suradnju s udrugom Lijepa naša, koja je nacionalni koordinator međunarodnog programa.

Pavlović Petani objasnila je što znači status eko vrtića.

– Svi djelatnici Dječjeg vrtića Radost odabrali su eko zeleni način življenja i djelovanja, odnosno održivi razvoj. Eko djelovanje u Dječjem vrtiću Radost počelo je još 1995. godine, upravo ovdje u područnom objektu Voštarnica sadnjom jedne masline u vrtićkom dvorištu, a cilj je bio poticanje aktivnog odnosa djece i odraslih prema okolišu.

Istaknula je kako su zelenu zastavu do sada dizali čak sedam puta i obnavljali status svake dvije godine. Danas su obnovili dijamantni status u sklopu kojeg ponovno dižu zelenu zastavu. Naglasila je da do sada već imaju obnovljen zlatni, srebrni i brončani status te je zahvalila svim djelatnicima Dječjeg vrtića Radost te roditeljima i djeci. Posebnu zahvalu uputila je Gradu Zadru i upravnim odjelima Grada te tvrtkama Nasadi i Čistoća. Za kraj je čestitala Dan grada Zadra rekavši kako je ova zelena zastava poklon djece Dječjeg vrtića Radost njihovom gradu.

– Nije slučajno da smo ovu svečanost organizirali sada, ovo je poklon djece Dječjeg vrtića Radost njihovom gradu. Koristim priliku da čestitam Dan grada i blagdan Svetog Krševana svima, zaključila je Pavlović Petani te riječ predala pročelniku Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Josi Nekiću.

Nekić je istaknuo kako je gradska uprava uvijek podržavala ovakve programe. Naglasio je da su ovakvi programi od iznimne važnosti jer uče djecu životu u skladu s prirodom.

– Mi smo, kao gradska uprava, uvijek podupirali ovakve programe. Pored Dječjeg vrića Radost, dvije naše škole su također eko škole. Ne treba naglašavati koliko je “zeleno” razmišljanje važno danas, ali bih istaknuo da mislim da je stav kako trebamo čuvati prirodu pogrešan. Smatram da trebamo doći na poziciju na kojoj ćemo žibjeti u skladu s prirodom, a to je najvažnije pokazivati djeci još u vrtiću, i onima koji nisu u vrtiću. Zemlja je naša majka na jedan način, a ako ćemo biti domoljubno raspoloženi, možemo reći da je Hrvatska naša majka, a da je Zemlja naša baka. Mislim da sva djeca imaju jake emocije prema svojim bakama, pa da se tako trebaju odnositi i prema Zemlji. 

Na kraju se zahvalio ravnateljici i svim zaposlenicima Dječjeg vrtića Radost u ime Grada Zadra, rekavši kako bi nam ovakve stvari trebale ukazati na put kojim trebamo ići.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...