Država kažnjava nezaposlene koji se žele obrazovati?

Kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. godine dostigla prosjek Europske unije (EU) u obrazovanju odraslih, Hrvatska se odlučila za model vaučera. Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobile su i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju potrebna znanja ili vještine ili žele iskorak u karijeri.

Zasad je odobren 5821 zahtjev, a od 7759 korisnika koji su predali zahtjev, njih 5897 ili više od tri četvrtine je zaposleno, dok je 1862 nezaposleno.

“Nakon gotovo deset godina ponovno sam se našla na HZZ-u kao nezaposlena osoba. Odradila sam sve prijave, između ostalog, podnijela sam zahtjev za financijsku pomoć dok sam nezaposlena. Čula sam za opciju da država financira obrazovanje pa sam se prijavila kako bih stekla dodatne kvalifikacije za lakši pronalazak posla”, ispričala je jedna čitateljica za Dnevnik.hr, koja se požalila zbog stopiranja naknade za nezaposlenost za vrijeme trajanja obrazovanja.

Njezin je zahtjev odobren, ali problematičnim smatra što za vrijeme obrazovanja nezaposlena osoba nema pravo na financijsku naknadu.

“Kad završite obrazovanje, imate pravo nastaviti s financijskom pomoći. Jedino što se isplaćuje je 93 kune po danu kada imate predavanje. Neke škole imaju predavanje nekoliko puta tjedno, moja škola ima predavanja samo subotom. Ovaj mjesec imat ćemo predavanje samo dvaput, što znači da ću za mjesec studeni dobiti 186 kuna pomoći od države. Isti iznos dobit će i zaposlena osoba koja pohađa tečaj”, rekla je.

Smatra kako “ispada da država kažnjava osobe koje žele uložiti u sebe”.

Iz HZZ-a ističu da je Zakonom o tržištu rada regulirano ostvarivanje prava koja su propisana Zakonom.

“Nezaposlena osoba koju je Zavod uputio na Obrazovanje za stjecanje kompetencija potrebnih za rad putem vaučera, ima sukladno Zakonu za dane provedene na obrazovanju pravo na novčanu pomoć i na naknadu troškova prijevoza u visini koju utvrđuje Upravno vijeće Zavoda, a sva prava i obveze regulirani su Ugovorom o međusobnim pravima i obvezama između korisnika programa ‘Moj Vaučer’ – nezaposlena osoba i HZZ-a koji se potpisuje prije početka edukacije”.

S obzirom na navedeno, osoba koja je uključena u obrazovanje, a korisnik je prava na novčanu naknadu, za vrijeme nezaposlenosti obustavlja se korisniku te se podnosi Zahtjev za ostvarivanja prava na novčanu pomoć za vrijeme obrazovanja, navode.

“Korisniku novčane naknade nastavlja se isplaćivanje novčane naknade za ostatak razdoblja do kojeg je priznato pravo na ovu naknadu, pod uvjetom da se prijavi Zavodu u roku od 30 dana po prestanku okolnosti koja je dovela do obustave i podnese zahtjev za novčanu naknadu. Ako nezaposlena osoba tijekom obrazovanja zasnuje radni odnos koji će trajati dulje od obrazovanja, zahtjev za nastavak isplate novčane naknade mora podnijeti u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...