Dva mafijaška klana u Italiji ukrala milijune iz EU, osuđeni na 660 godina zatvora

Deseci sicilijanskih mafijaša i njihovih pomagača zatvoreni su nakon značajnog suđenja koje je pokazalo kako je mafija prevarila EU za milijune eura.

Godinu i pol dugo suđenje 101 optuženiku u sudnici koja izgleda kao bunker, u Messini na Siciliji, završilo je rano u utorak, a 91 optuženi osuđen je na ukupno 660 godina zatvora zbog dugog popisa zločina, koji uključuju prevare, lažne izjave, iznude, otvaranje lažnih tvrtki radi stjecanja nezakonite dobiti, trgovine drogom, prenosi N1.

Dvojica vođa bande ići će u zatvor na 30, odnosno 23 godine. Čitanje presuda i izricanje kazni trajalo je više od sat vremena.

Tijekom suđenja razotkriven je sustav prevara zbog kojeg je najmanje pet milijuna eura iz EU fondova za poljoprivedu završilo u blagajni dva mafijaška klana sa sjedištem u planinama Nebrodi i njihovih suradnika: računovođa, političara i zaposlenika vlade.

– Suđenje je pokazalo da postoji moderna mafija, koja se s iznude i droge prebacila na sofisticiranije oblike prihoda, koristeći prevaru za dobivanje javnih sredstava namijenjenih razvoju Sicilije, rekao je tužitelj Maurizio De Lucia za Politico.

Korupcija u Italiji

Italija se dugo bori s korupcijom i suđenje bi moglo izazvati zabrinutost oko korištenja 191,5 milijardi eura koje Italija treba dobiti iz fondova EU-a za oporavak gospodarstva nakon pandemije. Ovaj slučaj uspješnog progona mafijaša mogao bi biti pokazatelj da je zemlja sposobna suzbiti kriminal.

Nakon istrage koja je trajala četiri godine, oko tisuću policajaca upalo je 2020. u domove destaka osumnjičenih članova mafije koji su imali nadimke poput Blondie, Banger i Vito Corleone (prema liku kojeg je Marlon Brando igrao u kultnom filmu “Kum”).

Sukob klanova

Sukob ova dva klana oko teritorija trajao je 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća i u njemu je poginulo više od 40 ljudi. Ipak, razlike su uspješno ostavili po strani kad su pronašli način da zajedno opelješ” EU.

Podmićujući lokalne dužnosnike, mafijaši su pomoću prijetnji vlasnicima dolazili do zemljišta za koja još nisu bila iskorištena EU sredstva i onda potpisivali lažne ugovore o najmu na imena ljudi koji su služili kao paravan za ovu prevaru, objasnio je De Lucia. U velikom broju slučajeva nisu se ni trudili obrađivati zemlju ili je koristiti za namjene za koje su tražili financiranje, a u prevaru su uključili i parcelu u vlasništvu Katoličke Crkve, kao i drugu koju je za potrebe satelitskih komunikcija koristila američka mornarica.

Vlasti su 2012. postala svjesne da mafijaši trpaju u džepove novac od EU poticaja, kada je bivši predsjednik regije Nebrodi Giuseppe Antoci pooštri proces provjere onih koji traže sredstva. Te provjere sad su dio i nacionalnog zakona. Antoci je zbog svoje odluke bio u velikoj opasnosti, 2016. bio je i meta pokušaja ubojstva, što je bio napad na najviše rangiranu javnu osobu još od 1990-ih. I sada živi pod 24-satnom zaštitom, ali je bio u zgradi suda kako bi vidio čitanje presude. “Ovo područje zvalo se “zemlja mrtvih duša”. Toliko ga je pokorila mafija”, rekao je za Politico.

– Klanovi su bili u ratu u prošlosti. U novije vrijeme nisu morali ubijati jedni druge jer je stigao novac iz EU-a. Podijeli su zemlju i ponizili ljude, a cijenu su platili mali farmeri. Nitko im se nije mogao suprotstaviti jer bi ga, kako kažu, ‘ispravili’ tradicionalnim mafijaškim metodama, iznudom i zastrašivanjem. Više od 600 godina zatvora je značajna poruka. Ovo je područje sada oslobođeno i može nečemu naučiti zemlju, izjavio je.

Tužitelj De Lucia kaže kako su ova istraga i suđenje potaknuli i tužitelje u drugim regijama i zemljama da provedu vlastite istrage.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...