Dvojcu s područja Benkovca 11 i pol godina za ratni zločin, oštećenik svjedočio: “Vezali su me za ogradu sa šiljcima, rezali nožem”

Milan Veselinović i Jovo Zečević, obojica s područja Benkovca, osuđeni su u Splitu na 11 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Nisu dostupni pa im je suđeno u odsutnosti.

Presuda navodi da su se 3. kolovoza 1992. u Kakmi kao pripadnici pobunjenika organizirani u postrojbe milicije SAO Krajine iživljavali nad uhićenim civilom Davorom L.

Bacili su ga na zemlju i tukli nogama po cijelom tijelu. Zečević mu je zario nož između prednjih zubi i vrteći ga slomio mu dva zuba i ozlijedio zubno meso. Potom ga je nožem zarezao po nosu i uhu govoreći mu da će mu odrezati uho.

Okrvavljenog su ga odnijeli u gostionicu do zahoda. Prolijevali su ga vodom. Kada je puknuo konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno su ga počeli udarati i polijevati vodom kako bi oprali krv s njega. Izveli su ga iz gostionice i zavezali za ogradu obližnjeg spomenika. Nastavili su ga tući. On je padao, a oni bi ga dizali i dalje tukli. Na kraju su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

Veselinović je osuđen na pet i pol godina, a Zečević na šest.

Već su bili osuđeni na identične kazne, no Visoki kazneni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Oštećenik je ispitan u dva navrata i detaljno je opisao mučenje kroz koje je prošao, prenosi Dalmatinski portal.

‘Odveli su me u gostionicu na cesti Biograd – Benkovac i tu je počeo masakr. Pucali su, tukli, razbijali, rezali rukave i ruke, a Veselinović mi je psovao majku ustašku. Bacili su me na beton i tukli kundacima. Pucali su oko mene. Zečević je izvadio nož i zarezao me po nosu i uhu. Odsjekli su mi rukave košulje. Zečević mi je zario nož između prednjih zubi i slomio dva zuba.

Prolijevali su me vodom i tukli. U WC-u gostionice stavili su me na umivaonik. Prali su krv, a ja sam rukama iščupao umivaonik iz zida. Izveli su me iz gostione i doveli do spomenika žrtvama fašizma. Vezali su me za ogradu sa šiljcima. Tukli su me šakama po leđima i rebrima. Neki su govori li da su me tukli vrećama pijeska’, opisao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...