EU predložila osnivanje fonda za pokrivanje štete u klimatski najranjivijim zemljama

Europska unija izrazila je spremnost za kompromis u pogledu financijske pomoći za štete od klimatskih promjena u ranjivim zemljama, jednom od nekoliko neriješenih pitanja na UN-ovoj konferenciji COP27 koja je po prvim planovima trebala završiti danas, no još traje. Pregovarači su razmatrali prijedlog EU za rješavanje tvrdokornog zastoja u pogledu financijske pomoći zemljama pogođenima klimatskim katastrofama, što bi trebalo omogućiti konačni dogovor, prenosi Index.

EU je kasno navečer predložila osnivanje posebnog fonda za pokrivanje štete u najranjivijim zemljama koji bi se financirao iz “široke donatorske baze”.

To sugerira da bi pridonijeti trebala gospodarstva koja imaju visoke emisije stakleničkih plinova poput Kine umjesto da fond financiraju samo bogate zemlje koje su kroz povijest najviše pridonijele globalnom zagrijavanju. “Predložili bismo uspostavu fonda za štete za najranjivije zemlje”, rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za klimu Frans Timmermans na summitu COP27.

Pitanje gubitaka i šteta dominiralo je ovogodišnjom UN-ovom klimatskom konferencijom. Više od 130 zemalja u razvoju tražilo je dogovor o novom fondu kako bi im se pomoglo u suočavanju s nepopravljivom štetom od poplava, suša i drugih posljedica klimatskih promjena.

Bogate države, uključujući Sjedinjene Države i EU, ranije su se usprotivile uspostavi novog fonda za pomoć zemljama u razvoju pogođenim klimatskim promjenama iz straha da bi ih to moglo izložiti pravnoj odgovornosti za njihov povijesni doprinos količini emisija stakleničkih plinova.

Probuđena nada

Ministrica za klimu s Maldiva, kojima prijeti potop zbog podizanja razine mora, rekla je da je novi prijedlog EU probudio nadu među delegatima iz klimatski ranjivih zemalja. “Kao zemlja s najnižom nadmorskom visinom na svijetu, ohrabreni smo dobrom voljom u ovoj prostoriji”, rekla je Shauna Aminath.

– U pogledu gubitaka i šteta, pozdravljamo intervencije i otvorenost i volju da se postigne dogovor, dodala je. Jako smo blizu dogovora pa surađujmo i postignimo ga.

Nekoliko sati prije nego što je EU iznijela prijedlog, predsjedavajući konferencije Sameh Šukri, egipatski ministar vanjskih poslova, rekao je novinarima da zemlje izbjegavaju donijeti teške političke odluke u vezi gubitaka i šteta od klimatskih promjena. Prijedlog EU je kompromisno rješenje.

– Koristi bi trebale imati samo države kojima to doista treba, a ne one koje su zemlje u razvoju samo na papiru, rekla je Annalena Baerbock. Kina i SAD nisu javno komentirali prijedlog.

Tri opcije

Timmermansov prijedlog ide dalje od onoga što je SAD rekao da bi bio spreman prihvatiti u pogledu financiranja pomoći za gubitke i štete. Dogovor moraju podržati sve zemlje sudionice konferencije, njih gotovo 200.

UN-ova agencija za klimu objavila je kasno u četvrtak nacrt prijedloga za dogovor o fondu za štete, ali tri opcije iznesene delegatima ne odražavaju prijedlog EU.

Prva opcija predviđa osnivanje novog fonda za klimatski ranjive zemlje. Druga predviđa odgodu odluke o fondu do iduće godine, do summita COP28, a treća poziva da se odluka o financijskim aranžmanima donese na konferenciji COP28 ne spominjući osnivanje novog fonda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...