Google mora korisnicima Androida i iPhonea platiti gotovo 400 milijuna dolara zbog kršenja privatnosti

Google je pristao podijeliti 391.5 milijuna dolara korisnicima Androida i iPhonea nakon što je velika istraga pokazala podatke o velikom kršenju privatnosti.

Google je pristao na nagodbu s 40 država u SAD-u, a ova nagodba se smatra najvećom nagodbom o privatnosti koja se ikada dogodila u više država u povijesti zemlje, prenosi Index.

Istraga je provjeravala navode da je Google nastavio pratiti podatke o lokaciji nekih korisnika unatoč tome što su korisnici isključili tu mogućnost, a navodno je bilo pogođeno više od dvije milijarde korisnika Androida i stotine milijuna korisnika iPhonea diljem svijeta koji koriste Google.

Tvrdnje o povredi privatnosti prvi put su se pojavile u članku Associated Pressa 2018. Google se suočio s oštrom reakcijom jer je zanemario i riskirao privatnost korisnika, no i zato što je prikupljanjem takvih osjetljivih podataka navodno zaradio mnogo novca.

Osim što je pristao na isplatu nagodbe u iznosu od 391.5 milijuna dolara s 40 država u SAD-u, Google je obećao da će biti transparentniji sa svojim korisnicima kada je u pitanju praćenje podataka o lokaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...