Hrvatsko novinarsko društvo kreće u kampanju objave imena sudaca koji tuže novinare

Nastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima suci tuže novinare i po tome smo najgori u EU, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje najavljuje kampanju u kojoj će se objavljivati tko su suci koji tuže novinare.

Na konferenciji za novinare, ističe HND u priopćenju, upozoreno je na najnoviji “pravosudni udar na novinarsku profesiju” odnosno presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević mora, zbog teksta iz 2015. na portalu Tris, platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović odštetu od 40.000 kuna zbog “povrede časti i ugleda”.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da će zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudaca i sutkinja koji tuže novinare.

“Sramotno je ovo maltretiranje novinara – jer se to samo tako može nazvati – i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o ‘obijesnom parničenju’ u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti ‘duševnu bol’ i koliko to košta”, rekao je Zovko.

Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj, dodao je predsjednik HND-a.

Podsjetio je i da ima više “serijskih tužitelja”, navevši osječkog suca Zvonka Vrbana, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram i glavnu urednicu portala Jelenu Valentić, kao i suca Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića koji je podnio 26 tužbi protiv novinar i medija od čega je polovica protiv Hanza Medije.

“Novinare se tuži i napada i s obzirom na to možemo reći – ako ste željeli rat, imat ćete ga. Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure te proganjanje novinara te na koncu da ih financijski uništi”, rekao je Zovko zahtijevajući da država nešto poduzme.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...