I HDZ se oglasio na temu Znanstvene: “Neka se Marko Vučetić najprije dogovori sam sa sobom što bi točno želio”

Zadarski HDZ oglasio se nakon jučer održane tribine o Znanstvenoj knjižnici koju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

“HDZ se neće odazvati sastanku predsjednika GV-a Marka Vučetića na temu Znanstvene knjižnice. Smatramo kako se tu ne radi o namjeri da se pomogne u rješavanju njezina statusa, već prvenstveno o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića i još jednoj prigodi za pojašnjenje njegovih nedosljednosti.

Podsjećamo kako je na zadnjoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća izveo do tada neviđeni politički salto mortale te je kod rasprave o Znanstvenoj knjižnici bio “za” prijenos upravljačkih prava s Grada na Sveučilište u Zadru, da bi na glasovanju svojim, odlučujućim glasom presudio i glasao “protiv”.

Stav gradonačelnika Dukića i HDZ-a po pitanju Znanstvene knjižnice je jasan, a to je da se osnivačka prava prenesu na Sveučilište te da se pri tome sačuva njezina pravna osobnost kao institucije, što je u skladu sa savjetima i prijedlozima struke i Sveučilišta. Sve je to predstavljeno i vijećnicima i zainteresiranoj javnosti na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Ako Vučetić ima drugi prijedlog neka ga obznani i uputi u redovnu proceduru. O njemu će u svakom slučaju odlučivati gradski vijećnici.

Sve oko Znanstvene knjižnice ispričano je nadugo i naširoko proteklih godinu dana, na nizu sastanka i kroz nekoliko sjednica Gradskog vijeća. Počevši od izbora novog Upravnog vijeća, zatim godišnjeg izvješća Ustanove i sada recentne odluke o prijenosu osnivačkih prava s Grada Zadra na Sveučilište te niza drugih sastanaka sa nadležnim institucijama. Tako da je ponovno raspravljanje s kojim se ne može zaključiti ništa novo običan politički igrokaz, odnosno jadan pokušaj da se na brodolom Marka Vučetića ukrca što je moguće šira, bliža i dalja, stručna i nestručna, te politička gradska javnost.

Da je htio raspravu, mogao je sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća ranije, mogao je okupiti klubove ili jednostavno zatražiti razgovor s gradonačelnikom i vijećnicima. Uostalom, ako je smatrao da tema nije spremna za prethodnu sjednicu, mogao je kao predsjednik skinuti točku s dnevnog reda ili dati neki drugi prijedlog. No, ništa od toga nije napravio.

Neka se Marko Vučetić najprije dogovori sam sa sobom što bi točno želio pa neka se onda javi.

Svjesni smo da je u interesu Znanstvene knjižnice da se njen status riješi čim prije i uvijek smo spremni prihvatiti svaki konstruktivni prijedlog na tu temu. Zato je krajnje vrijeme da se ova tema prestane politizirati i da se donese odluka po prijedlogu gradonačelnika, koja je najbolja za Znanstvenu knjižnicu i njezine korisnike”, stoji u objavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...