Istraživanje pokazalo da pijenje kave u trudnoći može štetiti djetetu

Teško je zamisliti početak dana bez šalice kave, ali trudnice bi trebale pripaziti jer, prema novom istraživanju, kofein može negativno utjecati na dijete.

Djeca koja su bila izložena malim količinama kofeina prije rođenja u prosjeku su niža od djece čije majke nisu konzumirale kofein tijekom trudnoće, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, prenosi N1.

Stručnjaci su utvrdili da su djeca izložena kofeinu bila nižeg rasta u dobi od četiri godine te se ta razlika povećavala nakon osme godine. Razlike u visini nisu velike, ali postoje, navode stručnjaci.

Trudnicama se preporuča manje od 200 miligrama kofeina dnevno. Šalica instant kave ima oko 100 miligrama, a šalica filtrirane oko 140 miligrama. Dok šalica čaja s kofeinom ima oko 75 miligrama.

Zabrinutost postoji, ističu stručnjaci, jer ako bi se niži rast u ranom djetinjstvu nastavio i u odrasloj dobi postoji rizik od bolesti srca i dijabetesa koji su povezani s nižim rastom.

No, još se ne može utvrditi, dodaju, hoće li se ta razlika u rastu između djece nastaviti i u odrasloj dobi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...