Istraživanje pokazalo u kojoj su dobi negativni učinci društvenih mreža najštetniji

Naši mališani provode mnoge sate “privezani” za zaslon svojih mobitela, koje koriste za komunikaciju s prijateljima i kolegama iz razreda, razmjenu emocija i iskustava, ali i prije svega za usporedbu s vršnjacima i popularnim idolima na društvenim mrežama – često s vrlo negativnim posljedicama za njihov rast. Novo istraživanje koje su provela britanska sveučilišta Oxford i Cambridge zapravo je pokazalo da su tijekom delikatne faze adolescencije dječaci i djevojčice posebno osjetljivi na negativne učinke društvenih mreža – iako s razlikama između muškaraca i žena, prenosi Poslovni dnevnik.

Kritična dob za dječake je između 14 i 15 godina, a za djevojčice između 11 i 13 godina. Za razliku od dosadašnjih istraživanja o odnosu vrlo mladih ljudi i pametnih telefona, koja su se bavila problemima mentalnog zdravlja koji proizlaze iz pretjerane upotrebe elektroničkih uređaja (i u rekreativne svrhe, putem videoigara), sada su istraživači otišli dublje, posebno istražujući psihološke posljedice (osobito pojavu depresije) korištenja društvenih medija.

Veliku važnost pridali su stoga korištenju pametnih telefona i tableta, kao i vremenu provedenom u njihovom društvu. Sat vremena proveden u gledanju serije ili pisanju zadaće ima drugačiju težinu za psihu vrlo mladih u odnosu na isti sat vremena provedenog na Instagramu ili gledanju videa na TikToku.

Istraživači su se za potrebe ankete usredotočili na korištenje društvenih medija preko 17.000 djece i adolescenata u različitim fazama odrastanja, kako bi identificirali trenutak najveće ranjivosti na negativne učinke “virtualnih kvadrata”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...