Iz prodaje se povlači dodatak prehrani zbog toksičnih tvari

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je da se povlače dodatni proizvodi Lectranal, a riječ je o svim serijama s valjanim rokom Lectranal kaps a 60 kom, Lectranal acute kaps a 30 kom, Lectranal acute a 20 kaps, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, prenosi RTL.

Proizvođač Milsing d.o.o. iz Velike Gorice odlučio je povući sve serije spomenutih proizvoda s valjanim rokom koje nisu obuhvaćene prijašnjim povlačenjem kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, dodaje se u priopćenju.

Proizvodi koji su bili obuhvaćeni prijašnjim povlačenjem zbog utvrđenog mikotoksina – okratoksina A u sirovini korištenoj u njihovoj proizvodnji, nisu u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u području sigurnosti hrane.

Objašnjenje što su to mikotoksini može se, inače, pronaći na stranicama dubrovačko-neretvanskog Županijskog zavoda za javnog zdravstvo. Tamo se navodi da je riječ o kemijskim spojevima koji nastaju kao proizvodi određenih plijesni:

– Kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...