Kino Zona Europski dan art filma obilježava španjolskim kandidatom za Oscara

Dan nakon filmske odiseje svemirom Davida Bowiea u sklopu projekta „Providurova plug-in: Ziggy Stardust“, Kino Zona se pridružuje proslavi Dana europskog art filma!

Svake godine 13. studenog u kinima diljem Europe slavi se raznolikost, ljepota i posebnost europskog art filma, a posebno kroz najveće svjestko udruženje art kina CICAE, kojeg je Kino Zona od ove godine ponosna članica. Poseban dan Kino Zona će obilježiti projekcijom ovogodišnjeg španjolskog kandidata za nagradu Oscar, dobitnika Zlatnog medvjeda za najbolji film u Berlinu, filmom Alcarràs.

Koliko im sjećanje seže, obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs. No ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Suočena s krajem jedne epohe, glasna i vrckava obitelj priprema se u posljednju berbu. Dok se grane stabala povijaju pod težinom sočnih plodova, odrasli se prepiru oko neizvjesne budućnosti, a malena Iris uživa u čarima ljeta.

Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta – od bogate, tople zlaćane boje, mirisa zrelih bresaka, pa do prigušenih zvukova koji iz daljine dopiru u smiraj ljetnoga popodneva.

Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje, redateljica Carla Simón u priču nenametljivo upliće i aktualna ekonomsko-društvena pitanja.

Kao prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio glavnu nagradu Berlinalea – prestižnog Zlatnog
medvjeda Alcarràs je nesumnjivo već ušao u filmsku povijest. Nakon filma Crni kruh (Pa Negre) Agustíja Villaronge iz 2010. te prvijenca Carle Simón, filma Ljeto 1993. (Estiu 1993), Alcarràs je treći katalonski film koji je Španjolska odabrala za nacionalnog kandidata za nominaciju za Oscara i potvrda “snažnog i dosljednog Simónina redateljskog glasa” (Guy Lodge, Variety).

Alcarràs je na rasporedu ove nedjelje, 13. studenog od 20 h, u Polivalentnoj dvorani Providurove
palače, a ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u
prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na blagajni ispred same dvorane sat vremena prije projekcije.

Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342. Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...