Klimatski aktivisti zalili i zalijepili ruke za sliku Gustava Klimta u bečkom muzeju

Aktivisti protiv klimatskih promjena u utorak zalili su i zalijepili ruke na staklenu pregradu koja štiti sliku Gustava Klimta u bečkom muzeju u znak prosvjeda protiv vađenja nafte, na dan kada je ulaz bio besplatan zahvaljujući sponzorstvu jedne naftne tvrtke.

Aktivistička skupina Last Generation objavila je na internetu fotografiju na kojoj se vidi kako aktivist izlijeva ono što su nazvali “crnom, uljastom tekućinom” na staklo ispred Klimtove “Smrti i života” u Muzeju Leopold, prije nego što ga je zaustavio član osoblja, prenosi N1.

Drugi aktivist zalijepio je ruku za staklo ispred slike.

To je najnovija u nizu takvih akcija aktivista protiv klimatskih promjena koji žele uzdrmati javno mnijenje bacanjem tekućine ili lijepljenjem na poznata umjetnička djela u muzejima ili pregrade koje štite ta djela.

U jednom od tvitova Generation Austria poručuje: – Novo vađanje nafte i plina smrtna je presuda za čovječanstvo.

Skupina je odabrala dan kad će vjerojatno uštedjeti na ulaznicama jer je u utorak, na dan sv. Leopolda, ulaz u muzej besplatan, zahvaljujući sponzorstvu austrijske naftne i plinske kompanije OMV.

– Srećom, umjetničko djelo (1915.) nije oštećeno. Unatoč tome, šokirani smo što je u fokusu bio Leopoldov muzej, rekao je ravnatelj muzeja Hans-Peter Wipplinger na konferenciji za novinare.

Dodao je da je muzej nedavno pojačao sigurnost s obzirom na slične akcije na drugim mjestima.

Premda muzej suosjeća s inicijativom aktivista, ne slaže se s korištenim sredstvima, rekao je Wipplinger.

Dodao je kako očekuje da će Last Generation platiti račun za raspoređivanje policije i čišćenje, što je procijenio na peteroznamenkastu svotu u eurima. Glasnogovornik muzeja rekao je da ne zna jesu li aktivisti uhićeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...