Kruh postaje luksuz! Jedna štruca sljedeće godine bit će skuplja od dvije litre benzina!

Od Nove godine – nove cijene. Kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna, predviđanja najstarijeg i najpoznatijeg pekara s više od 50 godina iskustva.

U pekarnama danas jedna kiflica košta koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha.

Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.

“Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda”, objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

U godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Prije nas su samo Mađarska, Litva, Estonija i Slovačka. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.

“Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena”, ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo dolazi iz uvoza.

“Pekarskih proizvoda smo samo u prvih sedam mjeseci uvezli više od 50 tisuća tona, u istom razdoblju lani to je bilo oko 47 tisuća”, potvrdila je Barišić.

“Cijene pšenice su išle čak preko 60 posto, više su cijene glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto. Samo to nam pokazuje da cijena kruha, uz sve ostale inpute koji su tu vezani, ne može biti niža nego što je sada”, kaže Blažić za RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...