Marko Francišković danas izašao na slobodu nakon godinu dana istražnog zatvora

Marko Francišković izašao je na slobodu nakon što je godinu dana proveo u istražnom zatvoru zbog optužbe za poticanje na terorizam. Dakle, optužnica mu još nije potvrđena pa će to dočekati na slobodi. Franciškoviću je izrečena mjera opreza u vidu zabrane pristupa internetu s obveznim javljanjem policiji u Zadru, prenosi Index.

Podsjetimo, već nekoliko puta pred sudom u Zagrebu čekala se potvrda optužnice, no to se nije dogodilo. Franciškovića bi na dan odluke došlo podržati pedesetak ljudi. Tih dana pred sudom je bila obična i interventna policija, a u rujnu je uhićeno i šest osoba.

Osumnjičen za poticanje na terorizam

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sve troje tereti da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića terete da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, u kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Te su snimke objavljivane na internetu.

Iz istražnog zatvora komunicirao sa suprugom

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju, na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, koje je ona potom javno objavljivala na internetu


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...