Martina Filjak, poznato ime svjetskog pijanizma održava koncert na Sveučilištu

Martina Filjak trenutačno je u prvom planu hrvatskog i svjetskog pijanizma, dokazuju to njezini neprestani nastupi u zemlji i inozemstvu u protekla dva desetljeća. Njezine su izvedbe obilježene individualiziranom notom i dramatičnom kreativnom nadgradnjom.

Koncert, koji se prvotno trebao održati u veljači, na rasporedu je u ponedjeljak, 7. 11. u 19:30 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače: 4. 11. i 7. 11. od 11-13 i 17:30-19:30 sati, a u subotu, 5. 11. od 11-13 sati.

U prodaji su i pretplatničke kartice za 10 koncerata po izboru za 400 kuna (53,09 €).

Na programu je Händelova Suita u g-molu HWV 432, Bachova Kromatska fantazija i fuga u d-molu BWV 903, Schumannova Klavirska sonata br. 2 u g-molu i Reminiscences de Lucia di Lammermoor, sjećanja Franza Liszta na izvedbu opere Lucia di Lammermoor talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija.

Pijanistica Martina Filjak istovremeno strastvenim i lirskim sviranjem te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao „umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću“. Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kad je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu te ubrzo potom prvi put nastupila u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču i dvorani Zankel u Carnegie Hallu („Živopisna i privlačna scenska prisutnost; snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti; pijanistica vrijedna pozornosti“, The New York Times).

Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prvih nagrada na natjecanjima Viotti (2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te je bila laureatkinja Natjecanja Busoni u Bolzanu.

Rođena u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stjecala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a završila ju je u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru.

Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Vladimir Nazor za izvedbe Brahmsova Prvog koncerta i Kelemenova koncerta, Nagrada Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama te Judita za izvedbu djela Dore Pejačević na Splitskom ljetu. Za postignuća u glazbi odlikovana je 2009. Redom hrvatskog pletera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...