Milanović o Austriji: “U EU se događa obračun preko naših leđa. Nije dobro.”

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu o najavama koje su ovih dana stizale iz Austrije o mogućoj blokadi ulaska Hrvatske u Schengen. U nastavku prenosimo izjavu u cijelosti:

– Vidim izjave iz Austrije koje me zabrinjavaju. Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Europske unije. Tu se onda uključila Austrija koja ima unutarnje, vidljive ali meni nejasne, razloge zašto to radi. Sve u svemu, nije dobro. U srijedu dolazi austrijski kancelar u Zagreb, u posjet Plenkoviću koji je rekao da je sve to riješeno, međutim izgleda da nije. Nadam se da će biti riješeno. Kada ću razgovarati s austrijskim kancelarom zagovarat ću ulazak u Schengen, rekao je Milanović u Varaždinu komentirajući stav austrijskog ministra unutarnjih poslova kako nije vrijeme za ulazak novih članica u šengenski prostor, prenosi Index.

“Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori”

Prema mišljenju Milanovića, Hrvatska je bila tehnički spremna za ulazak u Schengen još 2016. – Od tada, mogli smo već postati članica Schengena. Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspjela, nadam se da hoće, dodao je.

Kaže kako se takve odluke ne rješavaju lobiranjem, kao što to govore predstavnici vlade.

– Nema lobiranja kada si država, prije svega je politika, stav i program. Lobiranje je mutna, ali regulirana djelatnost. Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno, onda se kaže – ne može dalje, rekao je Milanović i dodao kako je Bosna i Hercegovina najbolji primjer da se lobiranjem ne može postići rezultat.

– Kada čujem da se nešto lobiralo kod Visokog predstavnika, kao Hrvat se osjećam otužno. Nema lobiranja, postoji prijedlog i nakon toga zahtjev, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...