Na Sveučilištu će se uz bogat glazbeno-edukacijski program obilježiti 200. rođendan Gustavea Flauberta

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, 8. 11. 2022., Hrvatsko-francuska udruga Zadar u suradnji s Odjelom za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, udrugom Mala opera iz Zagreba te umjetničkom organizacijom Teatro Verrdi, a uz potporu Zadarske županije donosi bogat edukativno-glazbeni program.

Opis programa:

11:00 Predstavljanje multimedijalnog djela „Album gospođe Bovary“.

Kultni Flaubertov roman „Gospođa Bovary“ nastavio je svoj život u brojnim filmskim ostvarenjima. Jedno od njih potpisuje i glasoviti redatelj Jean Renoir, za čiji je film „Mme Bovary“ glazbu napisao francuski skladatelj Darius Milhaud (1892-1974). Već na početku svoje izuzetno plodne karijere Milhaud je bio cijenjen kao najzanimljiviji pripadnik svoje generacije. Tražeći svoj vlastiti umjetnički izraz služio se uvijek novim postupcima eksperimentirajući i koristeći različita izražajna i stilska sredstva. „Album gospođe Bovary“ u formi suite za klavir i pripovjedača, djelo je nastalo u kombinaciji kraćih odlomaka romana i manjih glazbenih stavaka-fragmenata filmske glazbe. Koncertno čitanje „Albuma gospođe Bovary“ u izvedbi pijanistice Danijela Petrić i studenata Odjela za francuske i frankofonske studije pod mentorstvom dr. Daniele Ćurko nastojanje je da se ovo zanimljivo djelo predstavi široj kulturnoj javnosti. Trajanje: 45 minuta.

12:00: Film Stil gospođe Bovary

23 minutni video art funkcionira na poetskim, asocijativnim principima u kojem se sviranje klasične glazbe suprotstavlja razvoju suvremene Emme Bovary. Njene situacije nisu dijaloške, funkcioniraju kao slika, a naracija i glazba im upisuju sadržaj. U realizaciji sudjeluju pijanistica Danijela Petrić, glumica Maruška Aras te redatelj Dražen Krešić. Trajanje: 20 minuta.

13:00: Predavanje dr. Željke Matijašević  Gustave Flaubert: realist i homo ludens

Ugledna stručnjakinja za francuski realizam s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorica Matijašević će govoriti o dvama Flaubertovim djelima koja otkrivaju dvije Flaubertove stvaralacke strane. Prvo djelo je Gospođa Bovary, a drugo je hibridni i nadasve izvoran Rječnik uvriježenih mnijenja uz poseban osvrt na roman Juliana Barnesa Flaubertova papiga.
Predavanje će se održati putem video veze. Trajanje 60 minuta.

20:00: Multimedijalni koncert „Erik Satie, glazba za riječ i sliku“

Na moderan i zanimljiv način ovaj multimedijalni koncert predstavlja glazbeni svijet i život ovog originalnog i nekonvencionalnog skladatelja, ali i cijelo povijesno i umjetničko okruženje s prijelaza s 19. na 20. stoljeće (la belle époque). Na koncertu slušatelji će se upoznati s raznim etapama u stvaralaštvu E. Satiea (cabaret, caffé concert, male reducirane forme) te kako je skladatelj utjecao na važne umjetničke pravce i svoje suvremenike. U formi glazbeno-vizualnog kolaža glazba se isprepleće i nadopunjuje riječi i slikom. Program se sastoji od najpoznatijih skladbi, ekscentričnih tekstova i duhovitih citata Erika Satiea, a popraćen je konferansom i video-projekcijama fotografija iz vremena skladatelja, njegovih originalnih ilustracija te ilustracija francuskog grafičara Charlesa Martina. U izvedbi programa sudjeluju pijanistica Danijela Petrić i Zdenko Niessner, moderator i pripovjedač. Trajanje: 45 minuta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...