Narodni muzej Zadar u ponedjeljak u Kneževoj palači organizira izložbu Jadral: neostvarena tvornica

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu, u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja. Izložba Jadral: neostvarena tvornica prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja.

Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca. Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura – scenografije s ostacima industrijskih građevina.
Otvorenje izložbe u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u 19 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Autor izložbe: Ante Orlović
Kustosica izložbe: Nevena Štokić
Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...