Nevera postigla brzinu od 412 km/h i službeno postala najbrži serijski automobil na svijetu!

Iz tvrtke Rimac objavili su da je Nevera postigla najveću brzinu od 412 km/h, a to ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu. Novi rekord postavljen je godinu dana nakon neovisno potvrđenog rekorda za ubrzanje Nevere od 8,582 sekunde na četvrtinu milje.

Brzina od 400 km/h može se postići na stazama koje su iznimno rijetke, pa su tako iz tvrtke tražili posebnu stazu ovalnog oblika s dovoljno dugim ravninama. Staza koja odgovara tim zahtjevima je Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km.

Nevera je postavljena u tzv. Top Speed mod, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama pri čemu je bila opremljena gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za cestu, i uz nadzor Michelinova tehničara koji je provjerio njihovo stanje.

Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač u Bugatti Rimcu, upravljao je automobilom. Kako bi postigao maksimalnu brzinu, Miroslav je morao postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze, a izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, oslobodio je punu snagu Nevere kako bi dosegao brzinu od 412 km/h. Toliko je i simulirano na početku projekta Nevere.

Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom te je to najveća brzina ikada zabilježena na Automotive Testing Papenburg stazi. Brzina je izmjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenih na GPS-u. Najveća brzina od 412 km/h bila je cilj koji je Rimac tim postavio kada je automobil prvi put predstavljen kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a nakon 1,6 milijuna sati razvoja ta je brzina potvrđena.

Nakon obaranja rekorda Zrnčević je komentirao kako je postizanje takve brzine u cestovnom automobilu nevjerojatno složeno, no ne i nemoguće, zahvaljujući timovima za aerodinamiku i dinamiku vozila koji su odradili nevjerojatan posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...