Obraćanje javnosti; Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice: “Došlo je do zastoja srca, krvarenje je bilo pre obilno. Zašto nakon svega prvo pitate tko je kriv?”

Zbog velikog interesa javnosti, zamjenik ravnatelja Edi Karuc dao je izjave medijima ispred zgrade Službe za kirurgiju vezano uz smrt 22-godišnje rodilje koja je nakon poroda i komplikacija koje su uslijedile hitno dovezena iz gospićke u zadarsku bolnicu.

Najprije izražavam sućut u osobno ime i ime Opće bolnice Zadar obitelji preminule rodilje. Što se tiče samog slučaja, mi smo u ranim poslijepodnevnim satima stupili u komunikaciju s kolegama iz Opće bolnice Gospić . Isprezentirali su nam da imaju jedan jako težak slučaj rodilje koja je počela krvariti i koja je u jako kratkom vremenu izgubila veliki volumen krvi. Posljedično tome razvila je stanje cirkulacijskog šoka i početak razvoja multiorganskog zatajenja. Ja sam se kao voditelj jedinice intenzivnog liječenja ponudio da im pružimo pomoć te smo dogovorili da se pacijentica po stabilizaciji premjesti u zadarsku bolnicu. Ipak smo veća bolnica i imamo veće resurse. Tako da je oko 16.30 uz pratnju anesteziološkog tima iz Gospića dovedena žena rođena 1999. godine. To jutro imala je porod, a nakon njega došlo je do krvarenja. Nažalost, razvila je nepovratni oblik cirkulacijskog šoka, unatoč svim poduzetim operativnim mjerama, protokolima masivne transfuzije i intenzivnog liječenja. Nažalost, došlo je do razvoja teške otočne koagulopatije i počela je razvijati znakove teškog zatajenja raznih organa. Nakon sat vremena u našoj jedinici došlo je do zastoja srca. Nakon reanimacije, nije se više moglo pokrenuti. Proglasili smo smrt u 17.40, ispričao je dr. Karuc.

Istaknuo je kako su liječnici u Općoj bolnici Gospić napravili sve što se može u takvim slučajevima.

Sve, apsolutno sve. Ona je došla u pratnji anesteziološkog tima. Tu nema nikakve zamjerke.

Novinari su ga upitali da li se problematično stanje moglo uočiti još tijekom trudnoće.

Ne razumijem potrebu da nakon svega što se događa prvo pitate tko je kriv. Post parcijalna krvarenja se događaju u 2 do 5 posto poroda. Neka su veća, neka manja. Naravno, mi u 99,99 posto slučajeva to upijemo riješiti. No, kada se radi o ovako obilnim krvarenjima i tako kratkom vremenu, nažalost, ne možemo ništa, odgovorio je.

Dijete je, napominje zamjenik ravnatelja, rođeno normalno, bez poteškoća.

Na pitanje misli li da se ovakav neželjeni, tragični događaj ikako mogao spriječiti, kratko je kazao: “Ja mislim da ne!”.

Okupljene je interesiralo hoće li u bolnicu doći inspekcija. Zamjenik ravnatelja odgovorio je da to ne ovisi o njemu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...